Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyllistäminen on saattanut laskea syntyvyyttä: suomalaiset eivät ole tyytyväisiä perhepolitiikkaan

Väestöliiton tuore raportti kertoo perheiden kaipaavan joustavuutta työn ja perheen yhteensovittamiseen.

Jos perheiltä itseltään kysytään, suomalainen perhepolitiikka kaipaa nyt kirvestä.

Väestöliittohan kysyi. Tuore Perhebarometri 2018 perustuu yli 2 500 suomalaisen näkemyksiin seuraavan vuosikymmenen perhepolitiikasta. Vastaajien ikäjakauma oli 20-59 vuotta.

Syksyn puheenaiheeseen eli alhaisiin syntyvyyslukuihin ja väkiluvun kääntymiseen laskuun raportti osoittaa vähän yllättävän syyn. Se on perhevapaakeskustelun “syyllistävä sävy”. Nuoret aikuiset ovat tunteneet joutuneensa syyllistetyiksi lasten synnyttämisestä ja hoitamisesta kotona.

Yllättävää on sekin, että reilusti yli puolet vastaajista ilmoitti kannattavansa päivähoito-oikeuteen tällä hallituskaudella tehtyä rajausta. Myös lapsiperheissä asuvat olivat pääosin tätä mieltä. Vain viidennes vastaajista oli aikaisemman rajaamattoman käytännön kannalla.

Kaikenlaista pakkoa pidetään pahana

Kyselyyn vastanneet suhtautuvat perhepolitiikan käytännön tuloksiin kriittisesti. Tämä koskee sekä nykyisen että edellisen hallituksen ratkaisuja.

Lähes yksimielisesti suomalaiset ovat sitä mieltä, että perheiden tulee itse voida päättää perhevapaiden käytöstä vapaasti ja joustavasti. Siihen ei haluta mitään kiintiöitä. Kaikenlaista pakkoa pidetään pahana.

Perhevapaita tulisi vastaajien mielestä voida pitää myös osa-aikaisena ja useissa jaksoissa perheiden tarpeiden mukaisesti.

Köyhien perheiden asema huolestuttaa

Huolestuttavana suomalaiset pitävät väestön jakautumista hyväosaisiin ja huono-osaisiin. Erityisesti köyhien perheiden asemaan toivotaan parannusta.

Tämä voisi toteutua esimerkiksi asumisen tukemisena tai erillisenä 200 euron lapsilisänä vähävaraisille perheille. Osa nuorista äideistä saa pelkkää peruspäivärahaa ansiosidonnaisen päivärahan sijasta. Perhebarometrin Väestöliitossa toteuttanut tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo tämän näkemyksen nousseen esille kyselyn avoimissa kysymyksissä. Köyhille lapsiperheille peräänkuulutettiin tulonsiirtoja ja sosiaalietuuksia. LM-HÄSA