Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma ehdokkaasi EU-vaaleihin: Ei torju myöskään mahdollisuutta nousta EU-komissaariksi

Heinäluoma kokoaa kansalaisten toiveet EU:lle kirjaan, jonka luovuttaa EU-parlamentin johdolle.

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) lähtee ehdokkaaksi ensi toukokuussa järjestettäviin EU-parlamenttivaaleihin. Heinäluoma kertoi ratkaisustaan keskiviikkona toimittajille eduskunnassa itse leipomiensa luomukorvapuustien kera.

– Tämä on pieni päätös ihmiskunnalle, iso päätös itselleni. EU:n merkitys korostuu päivä päivältä, samoin EU-parlamentin. Puolet lainsäädännöstämme saa alkunsa Euroopan parlamentin päätöksistä.

Heinäluoma ei torjunut myöskään mahdollisuutta nousta EU-komissaariksi, jos sdp:stä tulee eduskuntavaaleissa suurin puolue.

– Komissaari Heinäluoma kuulostaa komealta, mutta hienolta kuulostaa myös europarlamentaarikko Heinäluoma, hän sanoi.

Heinäluoma korosti puolustavansa eurooppalaista yhteistyötä ja viittasi Britannian erotien vaikeuksiin.

– Suurikaan maa ei tahdo helpolla löytää paikkaansa EU:n ulkopuolella. Suurta luvattua talouskasvua ei ole briteille tulossa, vaan talousvaikeuksia.

EU:n liittovaltiosuunnitelmilla ei Heinäluoman mukaan ole kansalaisten tukea eikä niihin ole tarvetta.

– Yhteinen raha suuri etu, kunhan sen vaatimukset on sisäistetty. Yhteinen valuutta ei vapauta mitään maata omista velvoitteistaan.

Heinäluoman mukaan EU:ta pitää määräajoin ravistella.

– Vaalit ovat myönteisen ravistelun mahdollisuus.

Heinäluoma aikoo tehdä vahvan kampanjan ja kiertää maan kahteen otteeseen ensi keväänä.

– Aion kampanjan aikana kerätä suomalaisten toiveet EU:lle ja EU-parlamentille. Kokoaan toiveet kirjaan, jonka luovutan EU-parlamentin johdolle. Tämä lupaus on voimassa riippumatta siitä, miten vaaleissa käy.

Kokenut kansanedustaja

Helsinkiläinen Heinäluoma on sdp:n kokeneimpia kansanedustajia. Hän on toiminut aiemmin niin eduskunnan puhemiehenä (2011-2015) kuin myös sdp:n puheenjohtajana (2005-2008). Valtiovarainministerinä Matti Vanhasen (kesk.) ykköshallituksessa Heinäluoma toimi vuosina 2005-2007.

Heinäluoman johtama sdp kärsi eduskuntavaaleissa 2007 kirvelevän tappion ja jäi oppositioon, kun perustettiin Vanhasen toinen hallitus. Seuraavan vuoden kesänä hän luopui puolueen puheenjohtajuudesta.

Heinäluoma on pysynyt sen jälkeenkin tärkeänä vaikuttajana puolueen eduskuntaryhmässä, jossa hänellä on omat vankat tukijansa.

Kansanedustajana Heinäluoma on toiminut yhtäjaksoisesti vuodesta 2003. Hän on nykyään eduskunnan tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja. Eero Heinäluoma jäi vuonna 2015 leskeksi ja meni hiljattain naimisiin Ayla Shakirin kanssa. Eero Heinäluoman tytär Eveliina Heinäluoma on sdp:n Helsingin kaupunginvaltuustoryhmän puheenjohtaja ja ehdolla eduskuntaan huhtikuun eduskuntavaaleissa.

– Nämä ovat kaksi erillistä asiaa eivätkä ne vaikuttaneet toisiinsa, Eero Heinäluoma sanoi.

Jaakonsaari luopuu

Sdp:llä on nykyisin kaksi europarlamentaarikkoa, Liisa Jaakonsaari ja Miapetra Kumpula-Natri . Heistä Jaakonsaari ei enää toukokuussa tavoittele jatkokautta.

Sdp asetti syyskuussa ensimmäiset neljä eurovaaliehdokastaan. He ovat Miapetra Kumpula-Natri Vaasasta, demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi Rovaniemeltä, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtaja Kaisa Penny Tampereelta sekä Euroopan demarinuorten kattojärjestön pääsihteeri Tuulia Pitkänen Helsingistä.