Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jo 16 ihmistä hukkunut tänä syksynä - toimi näin, jos joku tarvitsee apuasi heikoilla jäillä

Ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammi-marraskuussa hukkuneita on 90.

Syyskuukausien aikana on hukkunut jo 16 ihmistä. Syksyn ensimmäiset kuolemaan johtaneet jäihin vajoamiset tapahtuivat marraskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa, Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitosta (SUH) kerrotaan.

Vesistöjen jäätilanne on heikko tai vaihteleva koko maassa. Vaikka järvet ovat osin jo jäätyneet, ovat vedet monin paikoin vielä osin tai kokonaan auki.

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton mediasta keräämistä ennakkotiedoista selviää, että syksyllä hukkuneista neljä oli naisia ja loput miehiä.

Vesiliikenteeseen liittyvissä onnettomuuksissa hukkui kuusi ihmistä. Kaksi hukkumista tapahtui uidessa ja viiden tapauksen osalta tapahtumien kulku ei ole tiedossa.

Ennakkotietojen mukaan tämän vuoden tammi-marraskuussa hukkuneita on 90, mikä on 11 enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

Tällä hetkellä sekä veteen että jäihin pudonneita uhkaa hypotermia. – Toistaiseksi jäälle lähtöä on syytä harkita tarkkaan SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen muistuttaa.

– Jäälle tulee aina lähteä ajatuksella, että jää voi tutuissakin paikoissa pettää. Jäälle ei myöskään tule lähteä yksin. Jos jotain ennalta-arvaamatonta sattuu, niin kaveri voi auttaa ja hälyttää tarvittaessa apua. SUH:n Kristiina Heinosen mukaan oikea on oleellista. Vesillä liikkuessa tarvitaan nyt ehdottomasti pelastusliivit ja kuivapuku. Jäälle lähtiessä tulee olla vähintään naskalit kaulassa, mutta mielellään myös kättä pidempää jään kantavuuden koettelemiseen sekä vesitiiviiksi pakattuun reppuun vaihtovaatteet ja kännykkä. HäSa