Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keliberin litiumhydroksidipilotin koeajot valmistuivat – litiumkemiantehtaan rakentaminen Kokkolaan alkaa kenties jo ensi vuonna

Keliberin litiumtuotantoon liittyvät pilottikokeet ovat valmistuneet. Koko koeohjelman on määrä valmistua vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen aikana. Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg on tyytyväinen, että litiumhydroksidikoeohjelman pilottikokeet saatiin valmiiksi suunnitellun aikataulun mukaisesti.

– Koeohjelma saatiin loppuun ilman yllätyksiä. Samalla saavutimme lopputuotteen laadulle asetetut tavoitteet ja saimme testikokeiden aikana tuotettua akkulaatuista litiumhydroksidia.

Keliber ilmoitti noin vuosi sitten rakentavansa malmirikasteen jalostuslaitoksen Kokkolan suurteollisuusalueelle, jossa Kaustisella tuotettava litiumpitoinen rikaste jatkojalostettaisiin litiumkarbonaatiksi.

Litiumin kysynnän ennakoidaan kuitenkin siirtyvän nopeasti litiumhydroksidiin, jota tarvitaan etenkin sähköautoihin tarvittavien litiumioniakkujen raaka-aineena.

Sen takia Keliber käynnisti marraskuussa yhdessä Outotec Finlandin kanssa myös litiumhydroksidituotannon testaamisen pilottimittakaavassa.

Outotecin Porin tutkimuskeskuksessa toteutettujen kokeiden aikana tehtiin liuotus-, ioninvaihto- ja kiteytyskokeet sekä laboratorio- että pilottimittakaavassa.

Koeohjelma jatkuu seuraavaksi prosessin virtauskaavion optimoinnilla sekä yksityiskohtaisella teknisellä ja taloudellisella selvityksellä tuotannon toteutettavuuden arvioimiseksi.

– Odotamme, että koko koeohjelma valmistuu aikataulussaan niin, että pääsisimme tekemään päätöksiä lopputuotteesta jo alkuvuoden aikana, Lamberg kertoo.

Jos myös lupaprosessit etenevät suunnitellusti, litiumtuotannon edellyttämät rakennustyöt alkavat Keski-Pohjanmaalla jo ensi vuoden aikana.

– Sellaisessa tapauksessa voisimme lähteä liikkeelle ensi vuoden toisella puoliskolla, Lamberg sanoo.

Keliberin litiumesiintymät ja tulevat kaivokset sijaitsevat Kaustisella, Kokkolassa ja Kruunupyyssä.

Kaivoksista saatava malmi rikastetaan Kaustisen Kalavedelle rakennettavassa rikastamossa, josta se siirretään maantietä pitkin litiumkemiantehtaalle Kokkolaan.