Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilotulitepataa sytyttänyt mies sai silmä- ja korvavamman, myös vaatteet syttyivät tuleen

Raketit aiheuttivat silmävammoja ainakin Oulussa, Tampereella, Seinäjoella ja Helsingissä. Uusivuosi oli silti silmälääkärin mukaan keskimääräistä rauhallisempi.

Ainakin yksi ihminen on saanut Suomessa vakavan silmävamman ilotulitteista uudenvuodenyönä.

Oulun yliopistollisen sairaalan päivystävä silmälääkäri sanoi STT:lle aamuyöllä, että sairaalassa on hoidettavana yksi vakavan silmävamman saanut potilas.

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoidettiin yöllä kahta aikuista potilasta keskivaikean silmävamman vuoksi. Vammojen syynä olivat ilotulitteet, kertoi päivystävä silmälääkäri aamupäivällä.

Lisäksi sairaalaan odotettiin arvioon yhtä silmävammapotilasta Seinäjoelta. Hänen vammansa ei kuitenkaan ole päivystävän silmälääkärin tietojen mukaan vakava.

Helsingissä yliopistollisen sairaalan silmätautien klinikalla on hoidettu kahta ilotulitteiden aiheuttamaa silmävammaa, kertoi ylilääkäri Tero Kivelä puolen päivän jälkeen tiedotteessa.

Kivelän mukaan molemmat loukkaantuneet olivat keski-ikäisiä aikuisia miehiä, jotka olivat sytyttäneen ilotulitepadan ilman suojalaseja. Toinen potilaista sai silmävammojen lisäksi korvavamman, ja hänen vaatteensa syttyivät tilanteessa tuleen. Padat olivat alkaneet tulittaa heti sytyttämisen jälkeen.

Suojalasien käyttö ilotulitteita sytytettäessä on ollut pakollista vuodesta 2010 lähtien.

Lue myös: Poliisi kertoo, mitä kaikkea raketeilla tehtiin jo ennen vuoden vaihtumista – “ampuvat raketteja kohti rakennuksia”

Ylilääkäri Kivelän mukaan uusivuosi oli silmätautien klinikalla tällä kertaa keskimääräistä rauhallisempi. Pääkaupunkiseudulla on vuodesta 2010 lähtien hoidettu hänen mukaansa vuoden vaihtuessa keskimäärin neljää potilasta.

Kivelä arvioi, että vähäiseen potilasmäärään saattoivat vaikuttaa sekä huono sää että ilotulitteiden vaaroihin liittyvä tavallistakin runsaampi tiedottaminen. Hän viittaa esimerkiksi joulukuussa julkistettuun kansalaisaloitteeseen, jonka tavoitteena on ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltäminen.

Turussa yliopistollisen keskussairaalan päivystävä silmälääkäri ei aamupäivällä tiennyt yön aikana mahdollisesti hoidetuista silmävammapotilaista. Uudenvuodenpäivänä sairaalaan ei odotettu saapuvaksi ainakaan vaikeita silmävammatapauksia.

Kuopion yliopistollisesta sairaalasta kerrottiin yöllä, että toistaiseksi tietoon ei ollut tullut yhtään silmävammaa. STT

Lue myös: Suomessa paukkuu vuosittain 30 miljoonaa ilotulitetta – Uudenvuoden hittituotteeksi povattua räjähdettä ei ole aiemmin Suomessa ollut