Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Xi väläytti Kiinan ja Taiwanin yhdistämistä voimatoimin

Kiinan presidentti tarjosi Hongkongin mallia Taiwanille. Xi sanoo olevansa valmis neuvottelemaan Taiwanin kaikkien poliittisten ryhmien kanssa

Kiina varaa itselleen oikeuden käyttää voimaa saadakseen Taiwanin kontrolliinsa. Näin sanoi Kiinan presidentti Xi Jinping keskiviikkona.

Kiina pitää 23 miljoonan asukkaan Taiwania kapinallismaakuntanaan. Taiwan on ollut tosiasiallisesti itsenäinen vuodesta 1950 saakka, mutta varsinaista itsenäisyysjulistusta se ei ole koskaan antanut.

Xi puhui tilaisuudessa, jossa muisteltiin Kiinan 40 vuoden takaista päätöstä liennyttää suhteet Taiwanin kanssa. Kiinan tarjosi tuolloin yhdistymistä “yksi maa, kaksi järjestelmää” -mallilla. Sillä mallilla Hongkong palasi Kiinan osaksi vuonna 1997.

Ennen vuonna 1979 Kiina oli säännönmukaisesti pommittanut Taiwanin kontrollissa olleita pieniä saaria ja puristanut Taiwanin kansainväliseen paitsioon.

Viesti “ulkomaisille voimille”

Xin mukaan suurin osa Taiwanin asukkaista ymmärtää, että Taiwanin itsenäisyys johtaisi “suureen katastrofiin”.

– Me emme anna lupausta, että luopuisimme voiman käytöstä estääksemme Taiwanin itsenäistyminen, Xi sanoi.

Xin varoitukset oli suunnattu ulkomaisille voimille ja Taiwanin itsenäisyyttä ajavalle pienelle vähemmistölle. Xi ei maininnut ulkomaisia voimia nimeltä, mutta uhkaukset oli todennäköisesti suunnattu Yhdysvalloille, joka on Taiwanin tärkein tukija.

Xi vakuutti, että Kiina on halukas neuvottelemaan poliittisesta prosessista minkä tahansa Taiwanin poliittisen puolueen kanssa. Kiinan ja Taiwanin neuvottelut ovat olleet jäissä siitä saakka, kun itsenäisyysmielinen Tsai Ing-wen valittiin Taiwanin presidentiksi vuonna 2016. Tiistaina Tsai oli kehottanut omassa puheessaan Pekingiä hyväksymään realiteetit eli Taiwanin tasavallan olemassaolon.

Kuomingtang myötätuulessa

Taiwanissa on ollut vuorotellen vallassa itsenäisyyshenkiset ja Kiinalle myötämielisemmän puolueet. Tsain edeltäjä Ma Ying-jeou tapasi Xin Singaporessa vuonna 2015.

Nyt poliittinen tuuli on Taiwanilla suotuisa niille puolueille, jotka toivovat parempia suhteita Kiinan kanssa. Marraskuun paikallisvaalien voittaja oli Kuomintang-puolue, joka Taiwanin pitkäaikainen valtapuolue. Kiinan sisällissodan kommunisteille hävinneet tasavaltalaisarmeija vetäytyi vuonna 1949 Taiwanin saarelle Tsiang Kai-shekin johdolla. Tsiang Kai-shek johti Kuomingtang-puoluetta, joka oli Taiwanilla vallassa yhtäjaksoisesti vuoteen 2000 saakka. Tsiang Kai-shekin poika Tsiang Tsing-kuo oli Taiwanin presidentti vuonna 1979, kun Kiina teki tarjouksen suhteiden lämmittämisestä. Taiwanin vastais oli “kolme ei:tä”: ei kontakteja, ei kompromisseja eikä neuvotteluja Kiinan kanssa.

Vuonna 1987 Taiwan lopetti vuosikymmeniä kestäneen sotatilan ja salli asukkaidensa vierailla sukulaistensa luona Manner-Kiinassa.

Ohjeita lentoyhtiöille

Kuomingtang ei kuitenkaan kuulu Taiwanin puoluekentän itsenäisyysmielisiin, vaan itsenäisyysrintaman tärkein puolue on presidentti Tsain demokraattinen edistyspuolue.

Tsain presidenttikaudella Taiwan on menettänyt pari valtiota, jotka olivat ylläpitäneet diplomaattisuhteita sen kanssa. Kiina ei pidä suhteita niihin valtioihin, joilla on diplomaattisuhteet Taiwanin kanssa.

Viime vuonna Kiinan vaati ulkomaisia lentoyhtiöitä ja hotelliketjuja merkitsemään verkkosivuillaan Taiwanin osaksi Kiinaa.