Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Organisaatiouudistus aiheutti mittavan tietojärjestelmäongelman – Yli tuhat käräjäoikeuksien ja velkaneuvonnan työntekijää jäänyt ilman käyttöoikeuksia

Käräjäoikeuksia on vuodenvaihteen jälkeen enää 20. Käräjäoikeuksien toimipaikat vähenevät uudistuksen seurauksena 36:een 57:stä. Velkaneuvonta siirtyi puolestaan oikeusaputoimistojen alaisuuteen. Muutokset eivät ole sujuneet ongelmitta, sillä yli tuhat virastojen työntekijää jäi tietojärjestelmien ulkopuolelle.

Käräjäoikeuksien ja velkaneuvonnan työtä ja asiakaspalvelua on vaikeuttanut keskiviikkona yhteensä 1 034 työntekijän jääminen tietojärjestelmien ja työasemien ulkopuolelle, koska heidän käyttöoikeutensa eivät toimineet.

Näistä reilusta tuhannesta henkilöstä valtaosa on käräjäoikeuksien työntekijöitä ja noin 170 velkaneuvonnan väkeä.

Ongelma on ilmennyt yhteensä 12 käräjäoikeudessa. – Organisaatiomuutoksen yhteydessä lisättyjen henkilötietojen ja käyttövaltuuksien siirto tekniseen järjestelmään on epäonnistunut, mikä on aiheuttanut sen, etteivät käyttäjät pääse kirjautumaan työasemilleen, eivätkä tietoverkkoihin ja järjestelmiin, selvittää valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksen Valtorin asiakkuusjohtaja Mikko Vuorikoski Lännen Medialle.

Nyt vuoden 2019 alusta lähtien käräjäoikeuksia on 20. Käräjäoikeuksien toimipaikkojen määrä vähenee muutoksessa 57:stä 36:een. Velkaneuvonta siirtyi puolestaan oikeusaputoimistojen alaisuuteen.

Toisaalta esimerkiksi vuodenvaihteessa yhdistyneiden valtion virastojen tietojärjestelmissä ei ole tullut ilmi samanlaisia ongelmia.

– Organisaatiomuutoksissa tiedot ensin syötetään hr-järjestelmään, sitten ne ajetaan hr-järjestelmästä teknisiin järjestelmiin. Jos joku tieto puuttuu tai se on virheellinen, se voi aiheuttaa näitä tilanteita, Vuorikoski taustoittaa.

– Nyt etsitään kaikin voimin syytä siihen, miksi organisaatiotieto ei ole nyt siirtynyt, eikä käyttövaltuuksia ole saatu ajettua järjestelmien käyttäjähakemistoihin ja käyttövaltuushallinnan järjestelmiin.

“Erityisen harmillista”

Vuorikoski kuvailee vikaa erityisen harmilliseksi, koska lähitukea on ollut nyt tavallista enemmän työpaikoilla juuri organisaatiomuutoksia tukemassa, mutta he eivät ole voineet auttaa, koska työasemille ei ole voinut kirjautua.

Vuorikosken mukaan ongelmaa yritettiin korjata keskiviikkona aamulla ja uudella tietoajolla taas puolenpäivän jälkeen. Urakka jatkuu alkuillasta.

– Jos sekään ei vielä toimi, niin sitten tehdään yötä myöten. Toivottavasti torstaina saadaan vihdoin järjestelmät käyttöön.

Tietojen syöttämiseen manuaalisesti käyttövaltuushallintajärjestelmiin ei kannata Vuorikosken mukaan ryhtyä, koska ongelmatapauksia on niin paljon ja se saattaisi sotkea myös tulevia ajoja.