Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies pommitti oikeuskansleria törkyviesteillä vuosien ajan — Hovioikeus piti voimassa tuomiot vainoamisesta ja kunnianloukkauksista

Jatkuvat epäasialliset yhteydenotot virkamieheen ja viraston kahteen työntekijään toivat rikostuomion asiansa hoitamisesta suivaantuneelle kansalaiselle.

Helsingin hovioikeus on tuominnut kuusikymppisen miehen oikeuskanslerina toimineen Jaakko Jonkan kunnian loukkaamisesta 90 päiväsakkoon. Uhrit eivät vaatineet tuomitulta kärsimyskorvauksia.

Jonkka jäi eläkkeelle vuonna 2017.

Mies pommitti Jonkkaa kolmen ja puolen vuoden ajan solvausviesteillä. Pahimmillaan viestejä tuli päivittäin, tyypillisesti viikoittain.

Viesteissä mies nimitteli ja solvasi Jonkkaa henkilökohtaisella tasolla ja väitti tämän syyllistyneen rikoksiin. Väitetystä rikoksista osa oli sellaisia, joita pidetään yleisesti halveksuttavina.

Oikeuskansleri sai viestejä työsähköpostiinsa, mutta myös viraston sähköpostin kautta. Virastopostin kautta tieto viestien sisältämistä loukkauksista ja syytöksistä levisi useampien postia käsitelleiden henkilöiden tietoon.

Mies myös soitteli virastoon ja esitti suullisesti Jonkasta samoja solvauksia ja syytöksiä kuin viesteissä. Lisäksi hän toimitti Jonkasta esittämiään rikossyytöksiä toiselle viranomaiselle.

Osansa miehen itsepintaisesta ja sitkeästä herjauskampanjoinnista saivat myös kaksi muuta viraston työntekijää.

Mies tunnusti oikeudessa kirjoittaneensa viestit. Hänen mukaansa kohteena oli oikeuskanslerin viranhoidon arvostelu, ei Jaakko Jonkka henkilökohtaisesti.

Mies kertoi olevansa tyytymätön oikeuskanslerin toimintaan omassa asiassaan. Hän kertoi toivoneensa edistää asiansa etenemistä yhteydenotoillaan.

Hovioikeus katsoi, ettei viesteissä ollut kyse oikeuskanslerin viranhoidon arvostelusta vaan loukkaukset ja syytökset kohdistuivat virkamieheen henkilönä. Hovioikeus piti viestien sisältöä epäasiallisena ja yhteydenottoja aiheettomina.

Jatkuva epäasiallinen yhteydenottotulva oli aiheuttanut Jonkalle ahdistusta.

Hovioikeus katsoi, että mies syyllistyi Jonkan kunnian loukkaamiseen ja vainoamiseen. Lisäksi hovioikeus piti ennallaan käräjäoikeuden tuomiot kahdesta muusta kunnianloukkauksesta, joissa uhreina oli viraston kaksi muuta työntekijää.