Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan kirkko saa itsenäisyytensä – Lopullinen päätös voi kiristää entisestään Venäjän ja Ukrainan konflikteja

Päätökseen sisältyy voimakkaita ja vahvasti myös poliittisia jännitteitä. Moskovan patriarkaatti ilmoitti päätöksen jälkeen katkaisevansa yhteydet Konstantinopoliin.

Ukrainan ortodoksinen kirkko saa tavoittelemansa itsenäisyyden myös virallisesti. Ekumeeninen patriarkka Bartolomeus myönsi muodollisesti kirkolle autokefalian eli täyden itsemääräämisoikeuden lauantaina Istanbulissa. Päätöstä koskeva virallinen asiakirja eli tomos luovutetaan sunnuntaina.

Päätökseen sisältyy voimakkaita ja vahvasti myös poliittisia jännitteitä. Moskovan patriarkaatti ilmoitti päätöksen jälkeen katkaisevansa yhteydet Konstantinopoliin.

Venäjän mukaan kyseessä on lännen provokaatio

Tähän saakka kirkko on kuulunut Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Venäjä pitää itsenäistymistä lännen ja erityisesti Yhdysvaltojen provokaationa. Syksyllä presidentti Vladimir Putin varoitti eron johtavan jopa mahdolliseen verenvuodatukseen.

Ukrainassa kirkon asema Moskovan alaisuudessa on puolestaan nähty mahdollistavan propagandan, jolla vaikutetaan kansalaisten mielipiteisiin ja tuetaan muun muassa itäisen Ukrainan kapinallisia. Kirkot ovat kuitenkin kiistäneet väitteet. – Haluan kiittää miljoonia ukrainalaisia, jotka vastasivat pyyntööni rukoilla itsenäisen kirkon puolesta, riemuitsi seremoniaan Turkissa osallistunut presidentti Petro Poroshenko .

Päätöksen arvellaan kärjistävän Venäjän ja Ukrainan välejä entisestään. Ensi kevään vaaleissa kirkon itsenäistyminen voi sen sijaan näkyä Poroshenkon kannatuksen kasvuna.