Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ministeri Niinistö: Puolustusvoimat ottaa Helsinki–Tallinna-tunnelin turvallisuusvaikutuksiin kantaa yva-prosessissa

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pitää tieteiselokuvavisiona Helsingin ja Tallinnan välistä rautatietunnelihanketta, joka on edennyt ympäristövaikutusten arviointivaiheeseen. Toteutuessaan keinosaaresta voisi olla hyötyäkin Helsingin puolustuksessa.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) kertoo Lännen Medialle, että Puolustusvoimat ottaa aikanaan yva-prosessissa kantaa Helsinki–Tallinna-rautatietunnelin ja keinosaaren suunnitelmaan sekä niiden turvallisuusvaikutuksiin.

Tunnelisuunnitelma on tänä vuonna menossa Uudenmaan ely-keskuksessa ympäristövaikutusten arviointiin (yva). Tunnelin rakentamista suunnitteleva Finest Bay Area Development Oy jätti ely-keskukseen hankepaperit ennen joulua. Suunnitelmaan kuuluu myös 50 000 asukkaan keinosaari Helsingin edustalle.

– Jos tällainen keinosaari syntyy, Suomi puolustaa aina koko valtion aluetta. Sillä voisi olla merkitystä pääkaupunkiseudun puolustuksen kannalta eteen työnnettynä puolustusasemana, aivan kuin Santahaminan saarilla on vaikutusta, Niinistö sanoo.

Ministeri ei kuitenkaan vielä arvioi, mikä on Puolustusvoimien näkemys tunnelihankkeesta ja keinosaaresta yva-prosessissa. Niinistö epäilee koko hankkeen toteuttamiskelpoisuutta.

– Hanke kokonaisuudessaan vaikuttaa tieteiselokuvavisiolta. Aika paljon saa vettä virrata Vantaanjoessa, että hankkeen puuhamiehet saavat 15 miljardia euroa kasaan, hän sanoo. Tunneliyrittäjiä ovat Rovio-miljonääri Peter Vesterbacka ja moniin startup-yrityksiin sijoittanut Kustaa Valtonen .

Ei vielä puolustusvaliokuntaan

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) kertoo, ettei tunnelihanketta tai keinosaarta ole toistaiseksi käsitelty puolustusvaliokunnassa.

– Tunnelilla on turvallisuuspoliittinen aspekti aivan kuin muillakin väylillä, Kari toteaa.

Hän lisää, ettei puolustusvaliokunnassa ole toistaiseksi suunniteltu asiantuntijoiden kuulemista tunnelin vuoksi, sillä hanke ei ole vielä kovin nopeasti etenemässä.

Tällä hetkellä tunnelihanke on yva-vaiheessa vasta Suomessa. Viron ja kansainvälinen yva-menettely eivät ole vielä alkaneet. Toisaalta eduskuntavaalit Suomessa osuvat yhteen viranomaisprosessin kanssa.

– Seuraavan hallituksen hallitusohjelmaan tulee hallituksen kanta hankkeeseen, voisin kuvitella, sanoo Kari.