Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sdp:n Lindtman torjuu Etlan vaatimukset eläkeputken ja vuorotteluvapaan romuttamisesta

Sen sijaan koulutuspolitiikassa Etlan ja sdp:n tavoitteet ovat pitkälti samanlaisia.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ei pidä järkevinä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etlan) vaatimuksia vuorotteluvapaajärjestelmän ja työttömien eläkeputken lopettamisesta seuraavan hallituksen aikana.

– En lämpene näille ajatuksille. Tämän hallituskauden aikana on tehty niin isot leikkaukset työttömyysturvaan. Ei voida ajatella niin, että koko taakka laitetaan työttömien harteille, Lindtman sanoo.

Talouden kahden prosentin kasvuvauhti normaalisuhdanteessa ja 75 prosentin työllisyysaste ovat Lindtmanin mukaan ilman muuta seuraavan vaalikauden ykköstavoitteita.

Hän pitää hyvänä sitä, että Etlan hallitusohjelmatavoitteissa halutaan lisää voimavaroja koulutukseen ja osaamiseen. Niitä koskevat Etlan tavoitteet ovat hyvin samankaltaisia kuin sdp:llä.

– Nähtiin osaamistason nousun tarve, koulutukseen ja sivistykseen panostaminen, oppivelvollisuuden pidentäminen ja sen kautta toisen asteen tekeminen maksuttomaksi. Lisäksi mainitaan varhaiskasvatukseen panostaminen ja meidän esillä pitämistä asioista muun muassa pienemmät ryhmäkoot, Lindtman luettelee.

Hän korostaa, että viime kädessä Suomen kilpailukyky perustuu osaamiseen.

– Jos mitään ei tehdä, 1970-luvun lopulla syntynyt ikäluokka jää meidän historian koulutetuimmaksi ikäryhmäksi.

Luitko Etlan näkemyksistä: Etlan kovat eväät hallitusohjelmaan: Eläkeputki ja vuorotteluvapaa pois ja työvoiman tarveharkinnasta luovuttava

Perhevapaat uudistettava

Lindtman on samaa mieltyä Etlan kanssa myös siitä, että perhevapaiden uudistus pitää tehdä, samoin kuin sosiaaliturvauudistus.

– Mekään emme näe kansalaispalkkaa (perustuloa) toteuttamiskelpoisena vaihtoehtoa.

Ulkomaisen työvoiman lupamenettelyn sujuvoittaminen on Lindtmanin mielestä järkevää, jotta huippuosaamista vaativille aloille voidaan saada riittävästi työvoimaa.

Sen sijaan ajatus siitä, että työvoiman tulo EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta vapautettaisiin kokonaan, ei saa häntä innostumaan.

– Ruotsissa siitä seurasi tuontityövoimaa matalapalkka-aloille tilanteessa, jossa ennestään oli eritaustaisia työttömiä ihmisiä. Me emme pidä tätä järkevänä.

Seuraavalla vaalikaudella on Lindtmanin mukaan tärkeätä edistää paikallista sopimista silloin, kun se perustuu reiluun sopimusasetelmaan ja keskinäiseen luottamukseen.

– Tämän hallituskauden aikana ongelmana on ollut se, että hallitus on eri tavoin pyrkinyt heikentämään palkansaajien asemaa.