Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump vaati tv-puheessaan rajamuurin rakentamista, mutta ei julistanut hätätilaa

Demokraatit halusivat omassa tv-puheessaan korostaa faktoja pelottelun sijaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaati televisioidussa puheessaan kongressilta 5,7 miljardin dollarin määrärahaa Meksikon vastaisen muurin rakentamiseen. Hän ei kuitenkaan julistanut asiasta kansallista hätätilaa, jolloin hän olisi saanut rakentamiseen varat sotilasbudjetista.

Trump sanoi Valkoisesta talosta televisioidussa puheessaan, että Meksikon rajalla on kasvava humanitaarinen ja turvallisuuskriisi. Kongressin demokraatit vastustavat muurin rakentamista pitäen sitä tarpeettomana rahan tuhlauksena.

Suorasukaiseen tapaansa presidentti kertoi eteläisen rajan yli virtaavan laittomia siirtolaisia ja huumeita, mitkä muodostavat uhkan amerikkalaisten turvallisuudelle.

Muistutti laittomien siirtolaisten tekemistä murhista

– Kuinka paljon lisää amerikkalaista verta pitää vuodattaa, ennen kuin kongressi tekee työnsä, Trump kysyi. Hän muistutti suurta yleisöä murhista, joiden tekijöiksi hän sanoi laittomat siirtolaiset.

Trump oli aikaisemmin vihjaillut, että hän saattaisi julistaa hätätilan ensimmäisenä askeleena rahan saamiseksi muuriin ilman kongressin hyväksyntää. Hän kuitenkin sanoi nyt jatkavansa yrityksiä löytää ratkaisu umpikujaan kongressin kanssa.

Muuria koskeva kiista on aiheuttanut Yhdysvaltain hallinnon osittaisen sulkemisen, jota on jatkunut jo lähes kolme viikkoa. Suuri yleisö vastustaa sulkemista yhä enemmän ja se voi vahingoittaa Trumpia, joka sanoi viime kuussa, että hän olisi ylpeä voidessaan sulkea hallinnon muurin vuoksi.

“Presidentti on valinnut pelon”

Myös johtavat demokraatit pitivät televisioidun puheen, jossa he syyttivät presidenttiä kansan pelottelusta ja väärän informaation levittämisestä rajan tilanteesta. – Presidentti on valinnut pelon. Me haluamme aloittaa faktoilla, sanoi Nancy Pelosi , joka on edustajainhuoneen demokraattinen puheenjohtaja.

– Fakta on, että presidentti Trump on valinnut kriittisten terveys-, turvallisuus- ja hyvinvointipalvelujen pitämisen panttivankina ja pidättäytynyt palkan maksusta 800 000 viattomalle työntekijälle kautta maan, moni heistä on veteraaneja, hän jatkoi.

Tiistaina julkaistu Reuters/Ipsos-mielipidemittaus kertoi, että 51 prosenttia aikuisista syytti ensisijaisesti Trumpia hallinnon sulkemisesta, missä on nousua joulukuulta neljä prosenttiyksikköä. 32 prosenttia syytti pääosin kongressin demokraatteja ja seitsemän prosenttia republikaaneja.

Republikaanien lainlaatijat ovat yhä enemmän ilmaisseet huolensa siitä, miten Trump on hoitanut pitkään jatkuneen kiistan.

Trump ei näytä kuitenkaan olevan antamassa periksi. Hän aikoo vierailla Meksikon rajalla torstaina ja hän saattaa yhä valita kansallisen hätätilan julistamisen. Varapresidentti Mike Pence kertoi maanantaina, että presidentti pohti tätä mahdollisuutta ja että Valkoisen talon lakimiehet tutkivat sen laillisuutta.