Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK pyysi Australiaa antamaan saudinaiselle turvapaikan

Jos Rahaf Mohammed al-Qunun palautetaan Thaimaasta Saudi-Arabiaan, hänet saatetaan tappaa.

YK on pyytänyt Australiaa harkitsemaan turvapaikan myöntämistä 18-vuotiaalle saudinaiselle, joka pakeni Thaimaahan pelätessään perheensä tappavan hänet, kertoi Australian hallitus keskiviikkona. Rahaf Mohammed al-Qunun , 18, saapui Bangkokiin lauantaina ja hän pyysi turvapaikkaa. Australia ilmoitti harkitsevansa turvapaikan myöntämistä, mikäli YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pitää häntä pakolaisena.

Australian kotimaan turvallisuuden virasto sanoi käsittelevänsä UNHCR:n lähetteen “tavalliseen tapaan, kuten kaikki UNHCR:n lähetteet”.

Mohammed al-Qununin isä ja veli ovat saapuneet Thaimaahan, mutta hän on kieltäytynyt tapaamasta heitä. Hän kertoo luopuneensa islaminuskosta, mistä Saudi-Arabiassa tuomitaan kuolemalla. – Rarafin isä tapasi UNHCR:n edustajan kanssa keskustellakseen asiasta… luonnollisesti vanhemmat ovat huolissaan lapsestaan, koska tämä on perheasia, kertoi Thaimaan maahanmuuttopäällikkö Surachate Hakparn uutistoimisto Reutersille.

Thaimaan maahanmuuttoviranomaiset kertoivat alun perin, että hänet palautettaisiin Kuwaitiin, mistä hän saapui lauantaina Thaimaahan.

Australia hyväksynee hakemuksen

Australian viranomaiset ovat antaneet ymmärtää, että hänen hakemuksensa hyväksytään. – Mikäli hänet todetaan pakolaiseksi, me harkitsemme humanitaarisen viisumin antamista hyvin, hyvin, hyvin vakavasti, kertoi terveysministeri Greg Hunt uutistoimisto ABC:lle BBC:n mukaan.

Mohammed al-Qununin tapaus on herättänyt maailmalla suurta huomiota, koska hän on kertonut tapauksestaan sosiaalisessa mediassa. Hänen puolestaan käynnistynyt kampanja vaikutti siihen, että Thaimaa päätti olla palauttamatta häntä Kuwaitiin.

Naisen tapaus on kiinnittänyt maailman huomion jälleen Saudi-Arabian tiukkoihin sosiaalisiin normeihin. Siellä naisella pitää olla miespuolisen “huoltajan” lupa matkustamiseen. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan naiset ja tytöt joutuvat tämän vuoksi olemaan kotonaan kuin vankilassa.