Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yksistään valtamerten lämpeneminen nostaa merten pintaa 30 senttimetriä tällä vuosisadalla

Lisäksi tulee vielä jäätiköiden sulamisesta aiheutuva merten pinnan nouseminen.

Maailman meret lämpenevät nopeammin kuin tähän asti on oletettu, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, josta kertoo Guardian-lehti. Havainto on omiaan nostamaan entisestään huolia ilmastonmuutoksesta.

Lämmetessään meret vaativat enemmän tilaa, mikä johtaa siihen, että niiden pinta nousee. Tutkimuksen mukaan merten pinnat nousevat tästä syystä 30 senttimetriä vuosisadan loppuun mennessä. Tämän lisäksi merten pinnat nousevat myös siksi, että mannerjäätiköt ja muut jäätiköt sulavat.

Lämpimämmät meret ovat otollisia myös vakavammille myrskyille, hurrikaaneille ja rankoille sateille.

Valtameret lämpenevät niin tehokkaasti, että niiden viilentymiseen menisi vuosikymmeniä, vaikka kasvihuonekaasujen päästöt saataisiin loppumaan nopeasti, mikä on epätodennäköistä.

Raportti julkaistiin tuoreessa Science-lehdessä. Merten lämpeneminen sopii ilmastonmuutosmalleihin, joita ilmastotieteilijät ovat kehittäneet. Mallien mukaan globaalien lämpötilojen nousu johtaa todennäköisesti säiden ääri-ilmiöihin eri puolilla maapalloa.

Globaali lämpeneminen havaitaan helposti meristä

Zeke Hausfather , tutkimuksen toinen kirjoittaja, joka on valmistunut Kalifornian yliopistosta, sanoo, että vuosi 2018 oli mittaushistorian neljänneksi lämpimin.

– Vuosi oli lähes varmasti lämpimin vuosi valtamerissä, kuten olivat vuodet 2017 ja 2016 aiemmin. Globaalin lämpenemisen signaali havaitaan helpommin valtamerten muutoksissa kuin pinnalla, hän sanoi Guardianin mukaan.

Valtameret imevät itseensä yli yhdeksän kymmenesosaa ilmakehän ylimääräisestä energiasta, ja niillä on merkittävä rooli maailman ilmaston säätelyssä.

Merten roolia maailmanlaajuisessa ilmastojärjestelmässä väheksyttiin monien vuosien ajan, koska asiasta ei ollut aineistoa ja meriympäristön tutkiminen oli vaikeaa. Vasta viime vuosina ovat tutkijat oppineet ymmärtämään valtamerten roolin.

Valtameret saavuttavat kapasiteettinsa rajan

Valtameret ovat imeneet itseensä valtaosan ilmaston muutoksen aiheuttamasta lämpenemisestä. Ne ovat kuitenkin nyt saavuttamassa kapasiteettinsa rajan.

Toisessa melko tuoreessa tutkimuksessa arvioidaan valtamerten lämpötilat viimeisten 150 vuoden aikana ja merten havaittiin lämmenneen huomattavasti.

Amerikkalaisessa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan viimeisten 150 vuoden aikana meret ovat ottaneet vastaan energiamäärän, joka vastaa tuhatkertaisesti maailman väestön vuosittain käyttämää energiaa.

Guardianin analyysin mukaan tämä vastaa yhden atomipommin energiaa sekunnissa viimeisten 150 vuoden aikana. Tiedemiesten mukaan valtameret eivät pysty käsittelemään tällaista määrää lisäenergiaa ilman vakavia seurauksia kuten säiden ääri-ilmiöiden lisääntymistä ja merenpinnan nousua.