Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kristillisdemokraatit puolustavat arvostelua saanutta Varsinais-Suomen vaaliliittoa: "Perussuomalaiset vastaavat itse arvoistaan"

Kristillisdemokraatit tavoittelevat eduskuntavaaleissa kahdeksaa paikkaa. Puolue julkisti perjantaina vaaliohjelmansa.

Kristillisdemokraatit tavoittelevat eduskuntavaaleissa kahdeksaa kansanedustajaa, kun nyt heitä on viisi. Puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan viimeisin kannatusmittaus antoi myötätuulta, kun se kertoi puolueen kannatusluvuksi 4,2 prosenttia.

– On muistettava, että meillä käydään 12 erilaiset vaalit, koska vaalipiirejä on 12. Siksi keskikannatusprosenttia ei kannata niin paljon katsoa, vaan nähdä, millaiset kamppailut käydään vaalipiirien sisällä, Essayah sanoi esitellessään puolueensa vaaliohjelmaa.

Kristillisdemokraateilla on eduskuntavaaleissa vain kaksi vaaliliittoa. Varsinais-Suomessa kumppanina on perussuomalaiset ja Lapissa kokoomus.

– Lapissa käydään keskusteluja myös mahdollisesta kolmannesta puolueesta, joka saattaa olla rkp. Kritiikkiin Varsinais-Suomen vaaliliitosta, jossa perussuomalaisten yhtenä ehdokkaana on EU:ta natsi-Saksaan verrannut Ville Tavio (ps.), Essayah vastasi sanomalla, että vaaliliitot ovat Suomessa aina teknisiä. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman (kd.) korosti, että perussuomalaiset vastaavat itse omista arvoistaan.

– Ne ovat arvoja, joita me osittain kritisoimme julkisesti. Mutta vaaliliitossa ei yhdistetä puolueiden tavoitteita tai ohjelmia millään tavalla.

– Hyvä esimerkki on eurovaalit 2009, kun Essayah valittiin perussuomalaisten kanssa tehdystä vaaliliitosta. Oliko se hyvä vai huono, luulen, että se oli Suomen etu, Östman sanoi.

Essayah muistutti, että hän pääsi myös eduskuntaan ensimmäistä kertaa vaaliliitosta. Vaalipiiri vuonna 2003 oli Varsinais-Suomi, ja kumppanina oli silloin kokoomus.

– Meillä on ollut vaalipiirissä kestävää kannatusta, mutta ilman vaaliliittoa se ei konkretisoidu paikaksi.

Nykyinen vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita. Essayah kertoi kannattaneensa vaalijärjestelmän muuttamista sellaiseksi, joka olisi antanut puolueille täsmälleen ääniosuutta vastaavan paikkamäärän.

Tätä tarkoittanut vaalilain muutos tasauspaikkoineen hyväksyttiin jo yksillä valtiopäivillä, mutta sen annettiin raueta. Essayah syytti siitä perussuomalaisten jytkyä, sillä sitä ennen vaalilain muutosta oli kannattanut myös perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Timo Soini (sin.).

“Suomi, johon voit luottaa”

Vaalilauseena eduskuntavaleissa kristillisdemokraateilla on “Suomi, johon voit luottaa”. Vaaliohjelman keskeisiä teemoja ovat lapsiystävällisyys, hyvä vanhustenhoito, työn tekemiseen ja yrittämiseen kannustava sosiaaliturva sekä laadukas koulutus ja turvallisuus.

Puolue esittää poliisille tuhat henkilötyövuotta lisää ja saman verran lisää henkilökuntaa myös varhaiskasvatukseen ja vanhusten hoitoon.

Lapsilisään puolue ehdottaa tuhannen euron vauvarahaa.

– Perhevapaauudistuksen pitää lähteä lapsen ja perheen tarpeista. Tuore perhebarometri osoittaa, että kansa tietää. Suomalaiset eivät halua poliitikkoja kertomaan, kuka kulloinkin lapsia on kotona hoitamassa, vaan lisää joustoa perhevapaisiin ilman kiintiöitä.

Veropolitiikassa kristillisdemokraattien linjana on perheiden huomioiminen muun muassa lapsivähennyksellä. Puolue ei kiristäisi yritysverotusta ja suuntaisi verotusta haittaveroihin.

Korjattu luku. Puolue esittää poliisille tuhat henkilötyövuotta lisää ja saman verran lisää henkilökuntaa myös varhaiskasvatukseen ja vanhusten hoitoon.