Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi Vaasan ja Uumajan välinen matkustajalaiva rakennetaan Rauman telakalla – esittelee uusia merenkulun voimanlähteitä

Rauman telakka tiedotti perjantaina solmineensa aiesopimuksen Vaasan ja Uumajan välisen laivan rakentamiseksi. Matkustaja-autolauttaan mahtuu 800 matkustajaa ja 1 500 kaistametriä rekkoja. Luvassa on uusia työpaikkoja telakalle.

Rauma Marine Constructions (RMC) solmi aiesopimuksen Vaasan kaupungin ja Uumajan kunnan kanssa uuden laivan rakentamiseksi liikennöimään Merenkurkun yli. Kyseessä on kolmas aiesopimus telakalle lyhyen ajan sisään. – Tämä hanke olisi ensimmäisenä rakentamisjonossa, sanoo RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa Lännen Medialle.

Kaksi muuta suurta tilausta ovat Helsinki–Tallinna-alus ja Suomen merivoimien Laivue 2020 -hankkeen neljä korvettia.

Loppuvaiheessa Vaasa–Uumaja-laivan rakennussopimuksesta kisasi neljä telakkaa, joista Rauma vie voiton.

Rakentaminen luo paljon työpaikkoja

Varsinainen 120 miljoonan euron sopimus on tarkoitus tehdä alkuvuoden aikana. Laivan rahoittavat muun muassa Vaasa ja Uumaja sekä Suomen valtio 25 miljoonalla eurolla. Euroopan investointipankki myöntää lainan hanketta varten.

Laivan suunnittelu on jo alkanut. Rakentaminen alkaisi Heinimaan mukaan syksyllä. Tilaus työllistää 800 henkilötyövuoden verran Rauman telakalla ja luo uusia työpaikkoja.

– Tarkoitus on vahvistaa omaa henkilöstöämme ja verkostoa laajasti. Rekrytoimme koko ajan lisää, Heinimaa kertoo.

Telakan työllisyysvaikutus olisi kymmeniä henkilöitä. Lisäksi merkittävä osa uudesta työstä tulee telakan alihankkijoille.

Moottori kulkisi osin kaasulla, osin sähköllä

Uusi laiva kulkisi nesteytetyllä maakaasulla, mutta laivassa on mahdollista käyttää myös Vaasassa tuotettua biokaasua. Laivassa on myös hybridiratkaisu, jossa käytetään polttoaineen lisäksi akkujärjestelmää.

Vaasa–Uumaja-lautan moottoritoimittajaa ei ole vielä valittu, mutta päätökset siitä tehdään alkuvuodesta.

– Toimittajat tarkentuvat projektin aikana. Alkuvaiheessa valitaan moottoritoimittaja, sanoo Heinimaa.

Vaasassa laivamoottoreita valmistava Wärtsilä on maailman suurimpana laivamoottoreiden valmistajana ainakin mukana tarjouskilpailussa. Wärtsilällä on myös hybridimoottoriteknologiaa.

– Kun akkuteknologia on kehittynyt, uskon että sitä tarkkaan harkitaan muissakin hankkeissa, sanoo Heinimaa.

Matkustaja-autolautta on suunniteltu toimimaan mahdollisimman itsenäisesti Merenkurkun toisinaan vaikeissakin jääoloissa.

800 matkustajaa ja paljon tilaa rekoille

Uuteen Merenkurkun laivaan mahtuisi 800 matkustajaa kuten nykyiseenkin. Vaasan ja Uumajan välillä kulkee tällä hetkellä Wasa Express -laiva.

Uudessa laivassa olisi kuitenkin nykyistä enemmän tilaa rekoille. Laivaan tulisi hyttejä, kauppa ja ravintoloita.

Vaasa–Uumaja-laiva valmistuisi pääosin ennen Rauman telakan Tallink Shuttle -projektin alkua. Laiva on tarkoitus toimittaa viimeistään 30. huhtikuuta 2021.