Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huumerikoksesta syytetty Sipulikanavan perustaja kohutun Tori-osion moderoinnista: "Päätin, että antaa olla"

Vantaalaismiestä syytetään törkeästä huumausainerikoksesta, koska hän ylläpiti Tor-verkossa toiminutta Sipulikanavaa. Sivustolla oli paljon huumeiden osto- ja myynti-ilmoituksia.

Sipulikanavaa ylläpitänyt vantaalaismies oli päättänyt olla moderoimatta sivuston Tori-osiota suuren työmäärän vuoksi, hän totesi tiistaina oikeudessa.

Tor-verkossa toiminutta Sipulikanavaa koskeva oikeudenkäynti jatkui tiistaina Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Vantaalla syytetyn kuulemisella. Vantaalaismiestä syytetään törkeästä huumausainerikoksesta Sipulikanavan Tori-osiolla pyörineen huumekaupan vuoksi. Syyttäjä Anna-Riikka Ruuth vaatii hänelle seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Vaihtoehtoisesti syyttäjä hakee miehelle rangaistusta avunannosta lukuisiin huumausainerikoksiin.

Syytetty on kiistänyt syytteen. Hän on kuitenkin kertonut olleensa tietoinen siitä, että Tori-osiolla oli huumeiden osto- ja myynti-ilmoituksia.

Tiistaina pidetyssä kuulemisessaan ylläpitäjä kertoi oikeudessa, että hänellä meni päivässä useita tunteja keskustelujen läpikäyntiin.

Ajankäytön säästämisen vuoksi hän päätti keskittyä Sipulikanavan muihin keskusteluosioihin, jotta Sipulikanava olisi mahdollisimman “normaalin keskustelualueen” näköinen. Hän kertoi moderoineensa aluetta päätöidensä ohella, ja esimerkiksi henkilötietoja ja lapsiin liittyvää seksuaalista kuvamateriaalia hän poisti. Oikeudessa hän kuvaili Sipulikanavan moderoinnin työmäärää suureeksi.

– Päätin, että antaa olla, koska se tuo huumekaupan julkisuuteen, hän totesi.

Sipulikanavan oikeudenkäynnissä keskitytään pelkästään Tori-osioon.

Perusti teknisen haasteen vuoksi

Mies kertoi oikeudessa perustaneensa Sipulikanavan sen tarjoaman teknisen haasteen vuoksi. It-konsulttina kiinniottohetkellä työskennellyt totesi halunneensa tehdä jatkon Tor-verkossa toimineelle Thorlauta-keskustelualueelle sen jälkeen, kun se lopetti.

Hän otti mallia suomalaisesta verkkokauppapaikasta, jota hän oli ollut suunnittelemassa ja tekemässä.

– Tiesin työmäärän, ja minulla oli tekninen osaaminen siihen.

Oikeudessa hän arvioi, että Sipulikanavan perustaminen maksoi hänelle noin 1500–2000 euroa.

Hän sanoi myös kieltäytyneensä valtaosassa niistä Tori-osion kehittämispyynnöistä, joita hänelle tuli. Tori-osio oli hänen mukaansa tarkoitettu yleiseksi kauppapaikaksi. Syyttäjä on sitä mieltä, että osio oli tarkoitettu huumekauppaa varten.

Kaupankäynnin ohjeet hän kertoi laittaneensa muiden käyttäjien ohjeista. Hän kuitenkin teki osioon kaupunkijaot käytettävyyden helpottamiseksi. Syytetyn mukaan Sipulikanava ei lähtökohtaisesti soveltunut hyvin kaupankäyntiin ja varsinkaan huumekauppaan, koska kaikki viestittely oli julkista.

– Tarkoituksella en kehittänyt sitä kaupankäyntiin sopivaksi, hän sanoi.

Sivustolla ollut Hm-osio, tai Hm-lauta, oli tarkoitettu hänen mukaansa keskusteluun verkon huumemarketeista.

Sipulikanava suljettiin 2017

Syyttäjän mukaan vantaalaismies on osallistunut huumeiden välittämiseen vuosina 2014–2017 Sipulikanavan Tori-osion huumekaupan vuoksi.

Sivusto suljettiin lokakuussa 2017 sen jälkeen, kun viranomaiset tekivät kotietsinnän syytetyn kotiin.

Oikeudenkäyntiä on käyty tammikuun aikana.

Tarkennettu 15.1.2019 kello 11:51: Tarkennettu syytetyn näkemystä Sipulikanavan soveltuvuuteen kaupankäyntiin.