Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusministeriö aloittaa raiskauslainsäädännön kokonaisuudistuksen

Sukupuoliyhteys nuoren lapsen kanssa halutaan säätää rangaistavaksi raiskausrikoksena. Rikoslain muutos vahvistaisi myös suostumuksen asemaa raiskauksen tunnusmerkistössä.

Oikeusministeriö aloittaa raiskauslainsäädännön kokonaisuudistuksen. Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) ilmoitti asettavansa työryhmän selvittämään, miten suostumuksen puute on mahdollista lisätä raiskausrikoksen tunnusmerkistöön.

Lisäksi työryhmän tarkoituksena on valmistella muutokset, joilla sukupuoliyhteys alle 16-vuotiaan kanssa muuttuu raiskausrikokseksi. Nykyään sukupuoliyhteys lapsen kanssa rangaistaan törkeänä lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

– Korostan sitä, että rikoslainsäädäntö on yksi keskeisimpiä lakeja yhteiskunnassa, eikä sen uudistamista ja kehittämistä voi tehdä kiihkon vallassa. On oltava erittäin tarkka, kun tunnusmerkkejä kehitetään, ettei käy niin, että rangaistustaso jopa laskee, Häkkänen kommentoi asiaa toimittajille järjestetyssä mediatilaisuudessa Vantaan vankilassa tiistaina.

Lasten hyväksikäytöt surettavat

Korkein oikeus hylkäsi valituslupahakemuksen jutussa, joka koski Pirkanmaalla vuonna 2016 kymmenvuotiaaseen tyttöön kohdistunutta seksuaalirikosta.

Tapaus herätti rutkasti huomiota, sillä käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että aikuisen miehen yhdyntä lapsen kanssa täyttänyt raiskauksen tunnusmerkistöä.

Häkkänen kertoo seuranneensa tapausta.

– Nyt tarkoitus on muuttaa lakia niin, että sukupuoliyhteyttä alle 16-vuotiaan lapsen kanssa tultaisiin jatkossa arvioimaan raiskausrikoksina, Häkkänen sanoo.

Häkkänen ottaa kantaa myös Oulussa ja Helsingissä paljastuneisiin lasten hyväksikäyttöihin.

– Tapahtumat ovat saaneet minut surumieliseksi. Kyseessä on hädänalaisten ihmisten auttamisjärjestelmä, jota hyväksikäyttäen on tultu suomeen tekemään rikoksia.

– Miten tällaisia kuvioita voidaan estää: maahanmuuttopolitiikan oltava kontrolloidumpaa ja tiukempaa. Turvapaikkaprosessin on oltava nopeampaa. Paljon on jo tehty, mutta vielä pitää tehostaa.

Häkkäsen mukaan viranomaisten ja yhteisöjen toiminnassa on vielä tarkistettavaa, kuten valituksessa, maahanmuuton kontrolloinnissa ja poliisien resursseissakin.

– Millään pienillä yksittäisillä vipstaakeilla tätä ei korjata.

Laajempi kuin suostumusaloite

Oikeusministeriön nyt alkava työ on raiskaus- ja hyväksikäyttörikoksia koskevan sääntelyn kokonaisuudistus, jossa säännökset säädetään uudestaan ja niille kirjoitetaan kattavat ja ajantasaiset perustelut.

Hanke on siten laajempi työ kuin julkisuudessa ollut kansalaisaloite suostumusperusteisesta raiskaussäännöksestä.

Oikeusministeriö laatii tammikuun aikana raiskauslainsäädännöstä arviomuistion ja työryhmä asetetaan helmikuun alussa. Hallituksen esitys asiasta tulee vasta seuraavan eduskunnan käsittelyyn.

Eduskunnan käsittelyssä on tällä hetkellä hallituksen esitys, jossa säädettäisiin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten ankaroittamisesta.

Rikoslakiin lisättäisiin uusi rangaistussäännös törkeästä lapsenraiskauksesta ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin.