Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Törmääkö May jäävuoreen? Britannian pääministeri tarvitsisi tänään brexit-sopimuksensa taakse 320 ääntä – ja vieläpä useampaan kertaan

Sopimuksen kaatumista pidetään käytännössä varmana. Pääministeri ei ole vihjannut eroaikeistaan tappion jälkeen, mutta hallituksen luottamuksesta voidaan äänestää vielä tänä iltana.

Tämaniltaista brexit-sopimusta koskevaa äänestystä on sanottu brittiparlamentin tärkeimmäksi päätökseksi toisen maailmansodan jälkeen. Tätä korosti viime viikolla muun muassa alahuoneen jäsen Nicholas Soames , joka on Winston Churchillin lapsenlapsi.

Sopimuksen hyväksymistä koskeva keskustelu päättyy äänestykseen tänään noin kello 21.30 (Suomen aikaa). Silloin parlamentin alahuoneen jäsenet äänestävät todennäköisesti useammasta eri kohdasta. Pääministeri Theresa Maylle ennakoidaan tappiota murskaluvuin.

Medioiden analyysit: Tappio vähintään 213 äänellä

Ensin alahuoneessa äänestetään hallituksen esitykseen tehdyistä lisäysehdotuksista ja sitten varsinaisesta sopimuksen hyväksymisestä. Käytännössä sopimus saattaa kaatua jo ensimmäisessä vaiheessa.

Mahdolliset parlamentin ehdottamat lisäykset eivät sido hallitusta muutoin kuin poliittisesti.

Ne saattavat kuitenkin vaarantaa sopimuksen vahvistamisen, koska kyse ei täsmällisesti ottaen enää olisi pääministerin EU:n kanssa neuvottelemasta sopimuksesta. May korosti maanantai-iltana, että kyse on nimenomaan kokonaispaketista.

Menettelytavan vuoksi Mayn on siis käytännössä voitettava tiistai-iltana useampia äänestyksiä. Enemmistöön tarvitaan 320 ääntä.

Onnistuminen on vähintäänkin epätodennäköistä. Mayn omankin konservatiivipuolueen 317:sta alahuoneen jäsenestä peräti 117 antoi joulukuun luottamusäänestyksessä pääministerille epäluottamusäänen. Lisäksi yli 80 konservatiivia on jo etukäteen ilmoittanut äänestävänsä hallituksen esitystä vastaan.

Brittimedioiden analyysien mukaan May häviää lopulta ainakin 213 tai jopa 225 äänellä, mikä olisi historian suurin hallituksen tappio alahuoneessa.

Uusi äänestys mahdollinen, mutta ei brexitistä

Jos hallituksen esitys kaatuu eli pääministeri häviää, hänen on viimeistään ensi maanantaina esitettävä, miten brexitin ja sitä koskevien neuvottelujen kanssa edetään seuraavaksi.

Joidenkin lehtitietojen mukaan May saattaa jopa ehdottaa vielä uutta sopimusäänestystä.

Pääministeri on ilmoittanut useaan otteeseen, että nyt äänestettävä sopimus on ainoa mahdollinen. Myöskään EU:n mukaan sopimusta ei enää avata. Maanantaina ulkomaankauppaministeri Lian Fox totesi myös, että hallituksen mukaan vaihtoehtoja on vain kolme: Mayn sopimus, ei lainkaan sopimusta tai brexitin peruminen.

Uutta brexit-kansanäänestystä vaativat äänet ovat viime kuukausina vahvistuneet. Kyselytutkimusten mukaan unionin jäsenyyden kannattajia on nyt enemmän kuin eron kannattajia. Epävarmojen osuus on kuitenkin suuri.

May on kuitenkin ilmoittanut, ettei uutta kansanäänestystä tule. Maanantaina hän vetosi parlamentin jäseniin ja pyysi heitä toteuttamaan kansan tahtoa ja pohtimaan, miten historia tulee arvioimaan heidän tiistaista äänestyspäätöstään.

Tappiosta voi seurata vallanvaihdos

Mahdollisesta omasta eronpyynnöstään häviön seurauksena pääministeri May ei ole vihjannut, vaan on korostanut sitoutuneensa toteuttamaan kansan tahtoa eli Britannian EU-eroa. Pääministerin konservatiivipuolueessa tappion pelätään johtavan pahimmillaan hallituksen epäluottamuslauseeseen ja vallanvaihtoon joko ilman vaaleja tai niiden jälkeen. Mayn sanottiin maanantaina kehottaneen omaa puoluettaan keskittymään kahteen asiaan: brexitin toteuttamiseen ja työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbynin pitämiseen mahdollisimman kaukana pääministerin virka-asunnosta Downing Street 10:stä.

Corbyn itse totesi maanantaina, että Mayn häviön pitäisi johtaa nimenomaan uusiin vaaleihin. Epäluottamusäänestys hallitukselle saattaa tulla vielä tänä iltana.

Sopimuksen kaatuminen tarkoittaisi todennäköisimmin sitä, että Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta 29. maaliskuuta tai mahdollisesti vähän sen jälkeen, jos EU suostuu siirtämään takarajaa.

Käytännössä siirto jäisi lyhyeksi, sillä päivää tuskin siirretään toukokuun EU-parlamenttivaaleja pidemmälle.