Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Edustajat perustelivat historiallisen brexit-äänestyksen alla vielä kerran kantojaan – samaa mieltä oltiin vain nykytilanteen kaaosmaisuudesta

Tuhannet ihmiset seuraavat debattia ja äänestystä Westminsterin edustalla Lontoossa.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat tiistaina illansuussa Lontoossa Westminsterin edustalle seuraamaan parlamentissa käytävää keskustelua ja äänestystä pääministeri Theresa Mayn neuvottelemasta brexit-sopimuksesta.

Paikalle tulleet seurasivat edustajien väittelyä suorana lähetyksena kahdelta suurelta videotaululta, kertoi The Guardian.

May on varoittanut alahuoneen edustajia siitä, että hylkääminen voisi johtaa Britannian eroon EU:sta ilman sopimusta tai brexitin perumiseen. – Brexit ilman sopimusta olisi totaalinen katastrofi, sanoi Labour-työväenpuolueen edustaja Jack Dromey

The Guardianin mukaan. Liberaalien entinen puheenjohtaja Tim Farron sanoi kannattavansa uuden kansanäänestyksen järjestämistä. Hänen mukaansa se olisi ainoa rauhanomainen ja demokraattinen tapa päästä eteenpäin “tästä kauheasta sotkusta”.

Pelko brexitin perumisesta saa äänestämään puolesta

Konservatiiviedustaja Mike Wood sanoi pelkäävänsä, että brexit ei toteudu, jos sopimus hylätään. Siksi hän aikoi äänestää sopimuksen puolesta, vaikka ilmoittikin olevansa siihen tyytymätön. Woodin puoluetoveri Sir Hugo Swire sanoi äänestävänsä sopimusta vastaan, koska hän ei voi hyväksyä ajatusta Britannian jäämisesta loukkuun niin sanotun backstop-vakuutusjärjestelyn vuoksi. Se välttäisi rajamuodollisuudet Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla ja on ollut monen kovaa brexitiä tavoittelevan hampaissa.

Äänestäminen alkaa kello 21 Suomen aikaa. Ensin alahuone äänestää hallituksen esitykseen tehdyistä lisäysehdotuksista, vasta sitten varsinaisesta sopimuksen hyväksymisestä.

Mayn on siis käytännössä voitettava tiistai-iltana useampia äänestyksiä. Enemmistöön tarvitaan 320 ääntä, mutta Mayn sopimuksen arvioidaan kärsivän murskatappion.

Brittimedioiden analyysien mukaan May voi hävitä jopa 225 äänellä, mikä olisi historian suurin hallituksen tappio alahuoneessa.