Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen

Lauri Johansson tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 2001 tekemästään murhasta. Vankilassa olon aikana hän tunnusti lisäksi kaksi vanhaa henkirikosta. Rikosseuraamuslaitos puolsi hänen ehdonalaista vapauttamistaan.

Helsingin hovioikeus on hyväksynyt entisen jengijohtajan ja kolmoismurhaaja Lauri “Late” Johanssonin ehdonalaista vapauttamista koskevan hakemuksen.

Johansson on istunut elinkautista vankeutta syyskuussa 2001 tehdystä murhasta. Tuomio tuli siitä, kun Johansson ampui Natural Born Killers -rikollisjengistä eroamassa olleen jäsenen Porvoossa. Paikallinen käräjäoikeus tuomitsi hänet seuraavana vuonna murhasta, eikä hovioikeus aikanaan muuttanut tuomiota heinäkuussa 2003.

Vankeutensa aikana Johansson tunnusti lisäksi kaksi muuta tekemäänsä henkirikosta. Toinen oli tehty vuonna 1992 ja toinen 1998. Hänen elinkautisensa käsitti myös nämä rikokset.

Tällä hetkellä Johansson on ollut vailla vapauttaan kaikkiaan 17 vuotta. Hänellä on myös allaan tuomioita myös muista rikoksista, muun muassa yksi törkeästä huumausainerikoksesta.

Rikosseuraamuslaitos puolsi

Rikosseuraamuslaitos puolsi Johanssonin päästämistä ehdonalaiseen vapauteen.

Hovioikeus kertoo asiaa koskevassa julkisessa selosteessa, että oikeuden päätöstä puolsi hänen päätöksensä erota rikollisjärjestöstä ja sen johdosta sekä se, että Johansson on käyttäytynyt hyvin vankeudessa olonsa aikana.

Johansson oli yksi Natural Born Killersin eli NBK:n perustajista. Jengi oli poliisin luokittelema rikollisjärjestö.

Hovioikeus luki Johanssonin eduksi sen, että hän omaehtoisesti tunnusti kaksi muuta murhaa. Hän on hovioikeuden mukaan myös suorittanut vankeuden aikana ylioppilastutkinnon ja osallistunut puhujana hengellisiin tilaisuuksiin. Johanssonin eduksi hovioikeus katsoi myös tämän monipuolisen sosiaalisen verkoston.

Vankilassa olonsa aikana Johansson on myös kirjoittanut kolumneja Alibi-lehteen. Hän on julkisesti kertonut tulleensa uskoon vankilassa olon aikana.

Helsingin hovioikeus katsoi kuitenkin, että Johanssonin raskas rikoshistoria ei mahdollista sitä, että hänet vielä päästetään vapaaksi.

Oikeus katsoo, että Johansson saa vapautua vasta kesäkuussa 2020. Tuolloin hän on istunut vankeudessa 18,5 vuotta.