Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maataloustuottajista voi tulla ilmastoyrittäjiä – S-ryhmä alkaa tukea ruoka-alan innovaatioita

S-ryhmä visioi, että tuottajat voisivat saada tulevaisuudessa osan tuloistaan siitä, että he toimivat hiilensitojina ja hiilinielujen kasvattajina. Osuuskaupparyhmä alkaa valmentaa tuottajia ja selvittää ruoka-alan pääomasijoitusrahastoa.

S-ryhmä haluaa tehdä Suomesta ruoka-alan innovaatioiden kärkimaan Euroopassa. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilän mukaan osuuskaupparyhmä uskoo lujasti kotimaiseen ruokaan ja sen menestysmahdollisuuksiin. Ryhmä on suurin kotimaisen ruuan myyjä ja huolissaan kotimaisen ruokatuotannon tulevaisuudesta.

S-ryhmä julkisti maanantaina kolme toimenpidettä, joilla se vauhdittaa kotimaista ruokasektoria. Se toivoo hankkeisiin mukaan muitakin alan toimijoita. Tällä hetkellä ruoka-ala on Heikkilän mukaan liikaa poteroissaan.

Kaupparyhmä perustaa ajatusharppaamon

Ajatushautomot ovat yleisiä, mutta S-ryhmä perustaa ajatusharppaamon. Tavoitteena ovat siis alan isot loikat.

– Harppaamon tehtävänä on ravistella ruoka-alaa ja kurkottaa tulevaisuuteen. Se tekee sekä tutkimuksia että keskustelunavauksia.

S-ryhmä ei ohjaa harppaamon toimintaa, mutta rahoittaa sitä, jotta toiminta pääsee alkuun. Heikkilän mukaan olisi luontevaa, että esimerkiksi elintarviketeollisuus lähtisi harppaamoon mukaan.

Ruokarahastoa selvitetään

S-pankki selvittää parhaillaan rahaston perustamista alku- ja kasvuvaiheen yrityksille. Rahaston koko olisi 50-100 miljoonaa euroa ja kaavailtu rahasto noudattaisi vaikuttavuussijoittamisen periaatteita.

Vaikuttavuussijoittamisessa otetaan huomioon taloudellisen tuoton ja riskin lisäksi yhteiskunnalliset ja ympäristölliset tavoitteet. S-pankin vaikuttavuussijoittamisesta vastaava johtaja Jani Kempas kertoo, että rahasto voisi olla sijoittamassa esimerkiksi uusiin viljelymenetelmiin, proteiinilähteisiin tai ruuan jakelutapoihin.

Kempaksen mukaan nyt katsotaan miten markkinat ja muut viiteryhmät suhtautuvat rahastoideaan. S-ryhmä sijoittaa rahastoon itse, mutta liikkeellelähtöön tarvitaan nyt myös kumppaneita.

Valmennusta tuottajille

S-ryhmä alkaa yhdessä ProAgrian kanssa tarjota tulevaisuusvalmennuksia maataloustuottajille. SOK:n vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen kertoo, että valmennuksilla tarjotaan tiloille mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Rankisen mukaan tavoitteena on kehittää erityisesti ilmastoyrittäjyyttä alkutuotannossa. Tuottajista voisi tulla hiilensitojia ja he saisivat osan korvauksestaan ilmastoyrittäjinä.

– Se olisi varteenotettava keino hillitä ilmastonmuutosta ja ratkoa tilojen kannattavuutta.

Tulevaisuusvalmennuksen pilottihanke toteutetaan ProAgrian Etelä-Suomen alueella.,