Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"

Schengen-viisumien myöntämiseen liittyvien rikosten epäillään tapahtuneen Suomen Ankaran-suurlähetystössä Turkissa. Epäillyt eivät ole enää suurlähetystön palveluksessa.

Keskusrikospoliisi ja Rajavartiolaitos tutkivat Schengen-viisumien myöntämiseen liittyviä rikosepäilyjä Suomen Ankaran-suurlähetystössä Turkissa. Tapaukseen epäillään liittyvän törkeää laittoman maahantulon järjestämistä sekä törkeää virka-aseman väärinkäyttöä.

Ulkoministeriö kertoo tiedotteessaan, että poliisi on tutkinut toimintaa suurlähetystössä jo joitakin kuukausia. Asiassa on tehty ministeriön mukaan myös vangitseminen.

Turvallisuusselvitykset viisumivirkailijoista tehdään Suomessa. Viisumivirkailijat rekrytoi ministeriön mukaan edustusto ja rekrytoitavista tehdään turvallisuusselvitykset Suomessa. Ulkoministeriö kouluttaa viisumivirkailijat ja myöntää näille viisumin myöntämiseen liittyvät oikeudet.

Ministeriö toteaa, että viisumihakemusten käsittely on virkavastuuseen perustuva järjestelmä.

“Nyt esillä olevassa tapauksessa epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin. Ulkoministeriö seuraa viisumien myöntämistä, ja oli havainnut Ankarassa epäselvyyksiä. Ulkoministeriön sisäisistä toimenpiteistä pidättäydyttiin, jotta esitutkintaa ei vaaranneta. Epäillyt viisumipäätöksentekijät eivät enää ole suurlähetystön palveluksessa.”, tiedotteessa todetaan.

Vuonna 2017 Suomen Ankaran-suurlähetystöön jätettiin 4212 viisumihakemusta. Hakemuksista 11,2 prosenttia evättiin. Vuonna 2018 jätettiin 4014 hakemusta, ja epäämisprosentti oli 23,1.