Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehdokasmielipide: Kaasua Häme! "Biokaasulla liikkumisesta on tehtävä todellista kansanautoilua"

Hämeenlinnan kaupunki selvittää, miten kaupunkiliikenteen bussit tuottaisivat vähemmän ilmastopäästöjä. Dieselille etsitään tehokasta korvaajaa.

Asiasta viime keväänä tekemäni valtuustoaloite saikin runsaasti kannattajia ja myös hallituksen yksimielisen esityksen. Toimeen on tartuttu ripeästi.

Syytä onkin, sillä Suomen oman ilmastostrategian mukaan liikenteen päästöjä on alennettava jopa 40 prosenttia seuraavan 15 vuoden aikana.

Julkisen sektorin on näytettävä tietä ja osaltaan edistettävä esimerkiksi biokaasuasemien ja latauspisteiden rakentumista omien valintojensa kautta.

Muut kaupungit ovat raivanneet päästötöntä polkua ennen Hämeenlinnaa. Kaasuajoneuvoihin on siirrytty ainakin Vaasassa, Jyväskylässä ja Oulussa, viimeksi Lappeenrannassa.

Hyppy uuteen ei tapahdu kerralla: usein kohteena on määrätty linja tai esimerkiksi jätteenkuljetuksen ajoneuvot. Oma aloitteeni korosti kaasua käyttövoimana mutta ei sulkenut esimerkiksi sähköä pois.

Päästöpolitiikassa on kuitenkin arvioitava muun muassa se, millä energialla ajoneuvojen sähkö tehdään. Hiili- tai turvesähkö ei muuta päästötasetta positiiviseksi.

On erilaisia tapoja edistää fossiilisista polttoaineista luopumista julkisessa liikenteessä.

Hankintojen yhteydessä uusiutuva käyttövoima voidaan vaatia jo lähtökohdaksi tai siitä voi saada etua pisteytyksenä tai maksaa sen käytöstä bonusta. Jotkut kaupungit ovat päätyneet myös omaan kalustoon, mikä tuskin on meillä realismia.

On selvää, että raskaiden diesel -ajoneuvojen muuttaminen kaasulle on nykyistä kalliimpaa.

Uusi kaasubussi maksaa noin 40 000 euroa vastaavaa dieselbussia enemmän. Sähköbussit ovat vasta tulollaan. On selvää, että tarvitaan aikaa ja rahaakin, jotta laajamittainen muutos on mahdollista.

Yrittäjien esittämä (HäSa 21.1.) kymmenen vuoden siirtymäaika lienee realistinen, mutta alkuun on päästävä heti. Polun on myös oltava tavoitteellinen eikä kyse ole mistään kokeilusta.

Biokaasulla liikkumisesta on tehtävä todellista kansanautoilua. Bensiiniautojen muutostyöt vanhempaankin kalustoon hoituvat parilla tonnilla ja polttoaine on edullista.

Valtiovallan pitää edistää erittäin vähäpäästöistä vaihtoehtoa poistamalla kaasuautoilta käyttövoimavero. Kotitalousvähennykseen voisi lisätä myös “konvertointitonnin” auton muutostöiden verovähennysoikeudeksi.

Hämehän on jo nyt biokaasun tuotannossa edistyksellinen. Kaasuautoilla ottaisimme vielä pitkän harppauksen eteenpäin.

Timo Kaunisto

valtuutettu, kansanedustajaehdokas (kesk.)

Hämeenlinna

Vaalikeskustelun pelisäännöt

Alkavana keväänä järjestetään kahdet valtiolliset vaalit, eduskuntavaalit huhtikuun puolivälissä ja europarlamenttivaalit toukokuussa.

Vaalien lähestyessä Hämeen Sanomien mielipidepalsta on käytettävissä vaalikeskusteluun sekä tiedonvälittäjänä että kansanvaltaa kannattavana keskustelufoorumina ilman eri rajoituksia.

Osa mielipidekirjoituksista julkaistaan myös Hämeen Sanomien verkkoversiossa.

Vaalikeskustelussa on keskityttävä mahdollisimman tarkasti rajattuihin ja kantahämäläisiä koskettaviin asioihin ja mieluiten uusiin keskusteluavauksiin.

Henkilöesittelyt tai yleiset vaaliohjelmajulistukset eivät ole toivottuja.

Kirjoituksia koskevat mielipidepalstan yleiset pelisäännöt. Niiden on oltava lyhyitä ja ytimekkäitä. Enimmäispituus on välilyönteineen noin 2000 merkkiä.

Kirjoitusten lopussa on nimen lisäksi mainittava mahdollinen ehdokkuus, puoluekanta ja paikkakunta.

Ehdokkaiden lisäksi kirjoituksia julkaistaan luonnollisesti edelleen myös muilta kantahämäläisiltä ja myös vaaleihin liittymättömistä aiheista.

Mielipidepalstaa ei ole varattu pelkkään vaalikeskusteluun.

Kaikilta kirjoittajilta toivotaan avoimuutta ja esiintymistä omalla nimellään.

Palstan sähköpostiosoite on mielipide@hameensanomat.fi Osoitteessa ja puhelinnumerossa 03-6151 452 mahdollisiin tiedusteluihin vastaa pääkirjoitus- ja mielipidetoimittaja Rauno Lahti.