Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroopan suuret maat asettumassa tukemaan Venezuelan oppositiota

Venezuelan presidentiksi julistautunut oppositiojohtaja Juan Guaidó näytti saavan suuret Euroopan maat puolelleen lauantaina.

Britannia, Saksa, Ranska ja Espanja ilmoittivat, että ne tunnustavat Guaidón väliaikaiseksi presidentiksi, jollei uusista vaaleista ilmoiteta kahdeksan päivän kuluessa.

35-vuotias oppositiojohtaja Guaidó julistautui presidentiksi keskiviikkona. Venezuela on vajonnut poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen presidentti Nicolás Maduron hallinnon aikana. Ruokapula ja protestit ovat arkipäivää hyperinflaation riivaamassa maassa, josta yhä useammat ovat lähteneet.

Maduroa, joka on hallinnut vuodesta 2013, tukee yhä maan armeija. Hän kieltäytyy luopumasta vallasta. Reutersin mukaan Maduron hallintoa suojelevat myös paikalle lentäneet venäläiset sotilaat.

Aiemmin tällä viikolla Yhdysvallat, Kanada ja useimmat Latinalaisen Amerikan maat ilmoittivat tukevansa Guaidóa. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui lauantaina YK:n turvallisuusneuvostossa ja kehotti eri maita valitsemaan puolensa. Pompeo myös vaati Venezuelaan vapaita ja reiluja vaaleja niin pian kuin mahdollista. Venezuelan ulkoministeri Jorge Arreaza sanoi turvallisuusneuvostolle, että hänen hallituksensa toivoo yhä saavansa dialogin kuntoon Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon kanssa. Venäjän YK-suurlähettiläs Vasili Nebenzia puolestaan kutsui suurten Euroopan maiden kahdeksan päivän takarajaa “absurdiksi”. Venäjä on syyttänyt Yhdysvaltoja vallankaappauksen tukemisesta Venezuelassa. EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini toisti lauantaina EU:n vaatimuksen siitä, että Venezuelassa järjestettäisiin vapaat ja läpinäkyvät presidentinvaalit. Jos niin ei tapahdu, EU voi ryhtyä toimenpiteisiin.