Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Israel alkaa viedä lääkekannabista – valtio haaveilee satojen miljoonien verotuloista

Israelin hallitus hyväksyi sunnuntaina lääkekannabiksen viennin ulkomaille.

Uuden lain uskotaan tuovan lisää tuloja sekä valtiolle että maataloussektorille. Maan parlamentti hyväksyi lain viime kuussa.

Poliisin ja terveysviranomaisen hyväksymät israelilaiset yhtiöt voivat viedä lääkekannabista maihin, joissa sen käyttö on laillista. Vienti voi alkaa niinkin pian kuin yhdeksän kuukauden kuluttua. – Olen iloinen, että tämä on viimein totta. Tämä avaa todella suuren markkinan Israelissa. Teknologia on olemassa Israelissa, ja tähän asti meidän täytyi yksinkertaisesti antaa teknologia toisiin maihin. Siksi olen iloinen, että voimme nyt saada tuottoja täällä Israelissa, sanoi oikeusministeri Ayelet Shaked uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hallitus arvioi, että lääkekannabiksen vienti voi tuoda verotuloina jopa 273 miljoonaa dollaria vuodessa.

Osa parlamenttiedustajista yritti estää lain voimaantulon. Heidän pelkonsa on, että lisääntynyt kannabiksen viljely sysää lisää huumeita kaduille Israelissa.

Israelilaiset yhtiöt kuuluvat maailman suurimpiin lääkekannabiksen tuottajiin. Israelissa ilmasto suosii kasvin viljelyä, ja maassa on lisäksi kehitetty paljon lääketieteellistä ja maatalousosaamista.

Lääkekannabista viljelee Israelissa kahdeksan yhtiötä, joista monet ovat avanneet kannabistilan ulkomailla päästäkseen kansainvälisille markkinoille.

Yksi yhtiöistä, Tefen, on mukana yhteistyössä, jonka ansiosta se pääsee Euroopan markkinoille Portugalin kautta.

Lääkekannabiksen käyttö on sallittua monissa Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien. Viimeksi joulukuussa Uusi-Seelanti hyväksyi kasvin käytön lääkkeenä.