Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sd.) ja presidentti Sauli Niinistö keskustelivat Itämeren alueen turvallisuudesta ja puolustusyhteistyöstä

Tiistaina Löfven tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Silloin teemana ovat muun muassa ilmastokysymykset ja hybridiuhat.

Ruotsin tuoreen hallituksen pääministeri Stefan Löfven (sd.) tapasi Suomen-vierailunsa ensimmäisenä päivänä maanantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistön presidentin virka-asunnossa Mäntyniemessä.

Niinistö ja Löfven puhuivat Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä ja eurooppalaisesta puolustusyhteistyöstä. Mäntyniemessä keskusteltiin myös Itämeren alueen turvallisuustilanteesta ja yhteistyöstä arktisella alueella. Niinistöllä oli pohjoismaisia vieraita viimeksi perjantaina, kun Norjan pääministeri Erna Solberg (kons.) tapasi Niinistön.

Löfvenin toinen hallitus aloitti viikko sitten maanantaina. Ruotsin hallitusneuvottelut kestivät yli neljä kuukautta.

Nykyisenkin Löfvenin hallituksen muodostavat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Uutta on se, että hallitus ottaa oppositiosta tukea keskustaoikeistolaisilta liberaalipuolueilta keskustalta ja liberaaleilta. Puolueiden tuen varmistamiseksi hallitus on luvannut tehdä talousliberaaleja uudistuksia.

Löfven osallistui aiemmin maanantaina sosiaalidemokraattisten puolueiden ja ammattiliittojen keskusjärjestöjen pohjoismaisen yhteistyökomitean SAMAKin kokoukseen Helsingin Paasitornissa. Ensimmäinen pohjoismainen työläiskongressi pidettiin Göteborgissa, Ruotsissa jo vuonna 1886. Tiistaina Löfven tapaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.). Pääministerit keskustelevat Suomen ja Ruotsin kahdenvälisistä suhteista ja ajankohtaisista EU-asioista kuten brexitistä, muuttoliikkeestä ja unionin monivuotisesta rahoituskehityksestä. Sipilä ja Löfven puhuvat myös ilmastokysymyksistä ja puolustus- ja hybridiuhista. Pohjoismaat ovat päättäneet aloittaa tiiviimmän yhteistyön ilmastonmuutoksen torjunnassa. Sipilän ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) kutsumat Pohjoismaiden ympäristöministerit ja pääministerit olivat Helsingissä perjantaina. Löfven ei ollut paikalla, vaan Ruotsia edusti varapääministeri, ympäristöministeri Isabella Lövin (vihr.). Tiistaina Suomessa vierailevat myös Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström (sd.) ja ulkomaankaupasta ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaava ministeri Ann Linden (sd.).