Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin Hämeen Sanomat syntyy - Sanomalehtiviikolla tutustutaan siihen, mistä nämä jutut oikein tulevat

Parhaillaan vietetään Sanomalehtiviikkoa, joka on suomalaisten sanomalehtien ja koulujen tärkein yhteiskampanja sekä yksi maamme suurimmista mediakasvatustapahtumista.

Sanomalehtiviikko antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

Tänä vuonna Sanomalehtiviikon teemana on vaikuttaminen. Kannustamme vaalikevään kunniaksi lapsia ja nuoria osallistumaan ja tuomme esiin median monisuuntaista roolia vaikuttamisen välineenä.

Lue myös: Mistä tietää, että uutinen on totta? – Viestinnän professori vastaa ja kertoo myös, miksi valeuutisiin uskotaan (28.1.2019)

Näin syntyy Hämeen Sanomat:

Aamupalaveri: Uutispäällikkö jakaa uutisaiheet toimittajille. Toimittaja etsii aiheestaan taustatietoja ja lähtee sen jälkeen mahdolliselle juttukeikalle tai hoitaa haastatteluja puhelimitse. Toimittaja myös sopii kuvaajan kanssa, millaisia kuvia juttuun otetaan. Mietitään myös sitä, otetaanko aiheesta videota. Kuva: Riku Hasari 2. Juttukeikalla haetaan aiheesta tietoa. Verkatehtaan johtaja Jouko Astor ja viestintäkoordinaattori Eveliina Koski kertoivat toimittaja Vanessa Valkamalle Verkatehtaan uusista lippupaketeista. Valokuvaajan tehtävänä on kuvittaa uutinen. Kuva: Pekka Rautiainen 3. Kun tietoa on tarpeeksi, toimittaja kirjoittaa jutun. Hyvässä jutussa on aiheesta aina jotakin uutta ja se vastaa lukijoiden kysymyksiin mitä, missä, milloin ja miksi. Kuva: Pekka Rautiainen 4. Kun juttu on valmis, toimittaja antaa sen usein luettavaksi työkaverilleen, joka lukee jutun läpi ja kommentoi, jos huomaa jutussa virheitä tai epäselviä kohtia. Kuva: Pekka Rautiainen 5. Lähes kaikki lehden jutut päätyvät myös verkkosivuille. Usein verkkoa varten juttu otsikoidaan uudestaan. Verkossa moni juttu on myös pidempi versio kuin printtilehdessä. Verkkojuttuja myös rikastetaan eli niihin lisätään videoita ja kuvia sekä linkkejä aikaisempiin juttuihin. Kuva: Kuvakaappaus hameensanomat.fi -sivulta 6. Taittaja Laura Eronen taittaa valmiin jutun printtilehteä varten. Lehti menee päivittäin painoon kello 22 jälkeen. Kuva: Pekka Rautiainen 7. Taiton jälkeen jokaisesta printtisivusta otetaan vedos, jonka lehden kokoava toimitussihteeri oikolukee. Toimitussihteeri tekee myös lehden etusivun ja poimii siihen kiinnostavimmat jutut. Kuva: Riku Hasari 8. Hämeen Sanomat painetaan Alma Manun painossa tampereella. lehti on valmis noin kello 23.15. Arkistokuva: Lassi Puhtimäki 9. Lehden jakaminen alkaa noin kello 1.30 ja lehti on jaettu arkisin klo 6.30 mennessä ja viikonloppuisin klo 7 mennessä. Arkistokuva: Anja Filppula

Hyviä lukuhetkiä!

Lue myös: Kommentti: Uutisia ei voi vetää hatusta – Luotettava lehtijuttu perustuu tarkistettuun tietoon (28.1.2019)