Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pihlajalinna tarjoaa yhä lääkäripalveluja Lopella – Hattula vaatii keskeyttämistä

Terveyskeskuslääkäriin pääsee, mutta Pihlajalinna joutuu tarjoamaan käynnit ilmaiseksi, sillä laskulle ei löydy maksajaa.

Pihlajalinna antaa edelleen loppilaisille mahdollisuuden päästä terveyskeskuslääkäriin Lopella.

Yksityinen lääkärikeskus markkinoi nettisivuillaan Lopen kuntalaisille vaihtamista Hattulan terveyspalvelujen käyttäjäksi. Markkinointi jatkuu, vaikka Hattula on vaatinut sen keskeyttämistä ja ministeriö katsoo toiminnan olevan laitonta.

Jos Pihlajalinna hoitaa terveyskeskuspotilaan Lopen toimipisteessään, yritys ei pysty laskuttamaan sen paremmin Hattulaa kuin Riihimäen seudun terveyskuntayhtymää potilaan käynnistä. Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen ilmoitti, ettei kommentoi asiaa Hämeen Sanomille.

Ilmaiseksi hoitaminen johtuu ongelmallisesta tilanteesta, jossa Hattulan kunta on useaan otteeseen vaatinut Pihlajalinnaa keskeyttämään julkisten terveyspalvelujen markkinoinnin. Hattulan kunta tai Lopen kunta ei kumpikaan ole mukana Pihlajalinnan järjestelyssä. Kunnanjohtaja Katariina Koivisto Hattulasta ihmettelee miten Pihlajalinna pystyy saamaan rahoituksen terveyskeskuslääkärillä Lopella käyvistä loppilaisista potilaista.

– Me olemme ilmoittaneet, ettei laskutusta voi hoitaa Hattulan kautta. Pihlajalinnan Lopen toimipiste ei käytä terveydenhuollon potilastietojärjestelmää, jota tarvitaan laskutukseen, Koivisto selventää.

Myös Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä on linjannut, että mahdolliset laskut tullaan riitauttamaan.

Pihlajalinna ei ole Hattulan vaatimuksista huolimatta lopettanut markkinointikampanjaansa, jolla tarjotaan Lopen asukkaille mahdollisuutta julkisiin lähipalveluihin.

Hattula on myös tuloksetta vaatinut, että Pihlajalinna luopuu harhaanjohtavan Hattulan Terveys -nimikkeen käytöstä. – Jos Pihlajalinnan nyt käynnistämä toiminta joudutaan keskeyttämään, mitä tapahtuu niille Lopen asukkaille, jotka ovat nyt jo vaihtaneet Hattulan terveyspalvelujen asiakkaiksi vain päästäkseen lääkäriin Lopen kirkonkylässä? ihmettelee Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän johtaja Jussi Savola .

Riihimäen terveyskuntayhtymä käynnistää maaliskuussa kolmen kuukauden ajaksi lääkärin vastaanoton Lopen kirkonkylään.

Lääkäri ottaa vastaan kahtena päivänä viikossa iäkkäitä pitkäaikaissairaita, jotka tarvitsevat vuosikontrollikäyntiä. Kokeilulla selvitetään palvelutarvetta.

Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä käsitteli viime viikolla uutta tilannetta, johon on tiedusteltu myös sosiaali- ja terveysministeriön kantaa.

Kuntayhtymä, Hattulan ja Lopen kunnat sekä Pihlajalinna ovat neuvotelleet jo aiemmin tilanteesta myös ministeriön kanssa. Ministeriön kanta on, ettei Pihlajalinnan toiminta ole laillista.

Valinnanvapauslaki antaa jokaiselle mahdollisuuden valita perusterveyden ja myös erikoissairaanhoidon palvelujen tuottajan. Lopella asuva voi siis vaihtaa Hattulan kunnan järjestämän terveyskeskuspalvelun käyttäjäksi.

Koska Hattulan kunta on ulkoistanut terveyspalvelujen tuottamisen Pihlajalinnalle, Pihlajalinna tulkitsee nyt, että se voi tarjota samaa julkista palvelua myös yksityisellä lääkäriasemallaan Lopella.

Ministeriön kanta on ollut jo aiemmin vastaavassa tapauksessa, ettei yksityinen palvelun tuottaja voi viedä palvelua toisen kunnan alueelle. Siis loppilainen voi käydä Hattulassa saamassa hoitoa, muttei voi saada sitä Lopen kirkonkylässä Pihlajalinnan lääkäreiltä.

Hattulan kunta tulee pyytämään ministeriön virallisen lausunnon Pihlajalinnan toiminnasta. Katariina Koivisto sanoo lausunnon perusteella pohdittavan, miten kunta suhtautuu Pihlajalinnan toimintaan. Samoin punnitaan, onko Pihlajalinnan toiminta kilpailutuksen sopimusehtojen mukaista. Hattulan kunta, Pihlajalinna, Riihimäen seudun terveyskuntayhtymä ja Lopen kunta neuvottelevat tilanteeseen ratkaisuja ensi maanantaina. HäSa

Lue myös: Lääkärijupakka jatkuu Lopella

Lue myös: Lopen terveysasemasta nousi iso hämminki