Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanada vähentää työntekijöitä Havannan-suurlähetystössä – Jo 14 saanut kummallisia oireita

Aiemmin myös Yhdysvallat on vähentänyt diplomaattiensa määrää samasta syystä.

Kanada ilmoitti torstaina vähentävänsä Kuubassa työskentelevien diplomaattisen henkilökunnan määrän puoleen aiemmasta. Syynä on jo 14. kanadalaiselle sattunut selittämätön sairastapaus.

Vähennysten jälkeen suurlähetystöön jää 8 työntekijää.

Yhdysvaltojen ja Kanadan Havannassa työskentelevät diplomaatit alkoivat raportoida kokemastaan huimauksesta, päänsärystä ja pahoinvoinnista keväällä 2017.

Yhdysvallat on vähentänyt lähetystön työntekijöiden määrää 18:aan aiemmasta 50:tä sen jälkeen kun yli parikymmentä työntekijää sai normaalista poikkeavia oireita.

Kuuba: “Käsittämätön” ratkaisu

Uusin tapaus sattui viime vuoden marraskuussa. Kyseessä on ensimmäinen uusi kanadalaistapaus kuukausiin. Työntekijöiden puolisot ja huollettavat lähtivät pois maasta viime vuonna. Kuuba pitää Kanadan päätöstä vähentää suurlähetystön väkeä “käsittämättömänä”, käy ilmi Kuuban Kanadan-suurlähettiläs Josefina Vidalin julkaisemasta tiedotteesta.

Hänen mukaansa se ei auta ratkaisemaan terveystapausten mysteeriä. Sillä on Vidalin mukaan myös vahingollista maiden kahdenvälisiin suhteisiin.

– Tämä käytös suosii niitä, jotka Yhdysvalloissa käyttävät tätä asiaa Kuuban haukkumiseen ja kimppuun hyökkäämiseen, Vidal sanoi.

Oireiden syyt hämärän peitossa

Kuuban hallinto on työskennellyt yhdessä Kanadan tutkijoiden kanssa asian tiimoilta. Tutkijat eivät ole saaneet selville, mikä on aiheuttanut sairastapaukset.

– Uskon, että voin sanoa, että kuubalaisviranomaiset ovat yhtä turhautuneita kuin me siihen, että emme ole yhtään lähempänä syyn selvittämistä, kertoi Kanadan hallinnon viranomainen toimittajille.

Lähettiläs Vidalin mukaan todisteita mahdollisista aivovammoista tai selittäviä syitä oireisiin ei ole löytynyt. Vidalin mukaan ei ole myöskään mitään todistetta siitä, että oireet ovat tapahtuneet Kuubassa oleskelun takia.

Yli miljoona kanadalaista vieraili Karibialla sijaitsevalla saarella viime vuonna. Kanada on ollut vuosikymmeniä hyvin merkittävä osa Kuuban turismimarkkinoita.

Kanada on yksi Kuuban 10 suurimmasta kauppakumppaneista.