Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sää pysyy kehnona liikenteelle – junat voivat olla maanantainakin myöhässä

Hankalat sääolosuhteet liikenteessä jatkuvat maanantaina, vaikka yhtä kovia lumisateita ei ole odotettavissa kuin sunnuntaina. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan ajokeli on huono suuressa osassa maassa pöllyävän lumen vuoksi. Uusia lumisateita ei maanantaina pitäisi kuitenkaan tulla Pohjois-Suomea lukuun ottamatta.

Sää pysyy hankalana myös junaliikenteelle.

– Kaukoliikenteen vuoroja ei peruta etukäteen, mutta matkustajien kannattaa varautua myöhästymisiin ja mahdollisiin peruuntumisiin. Kova lumisade ja runsaat lumikertymät ovat hankaloittaneet viime päivinä junien kulkua. Haastavat sääolosuhteet vaikuttavat etenkin ratainfraan, kuten vaihteiden kääntymiseen ja sähköjärjestelmiin, VR tiedotti sunnuntaina.

Osa pääkaupunkiseudun lähiliikenteen vuoroista perutaan, jotta alueen vilkkaita rataosuuksia ehditään auraamaan.

Pöllyävä lumi sekä jää estävät ratojen vaihteiden kääntymisen, jos niitä ei saada putsattua tai sulatettua. Junien pohjista tippuu vaihteiden kohdille jäätä, jota vaihteiden sähkölämmitys ei pysty nopeasti sulattamaan.

Sunnuntaina yli puolet kaukojunista oli illalla myöhässä aikataulustaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan tammikuun aikana lunta on satanut harvinaisen paljon. Sunnuntain lumisateet eivät ole kuitenkaan tilastollisesti mitenkään poikkeuksellisia.

Yksi vakavimmista sunnuntain onnettomuuksista tapahtui Parkanossa, jossa VR:n Helsingistä Ouluun matkalla ollut Intercity 23-juna törmäsi sunnuntaina iltapäivällä radalla lumitöissä olleeseen kaivinkoneeseen.

Pirkanmaan pelastuslaitos sai onnettomuudesta hälytyksen kello 12.57. Kaivuriin oli kytketty harjakone, johon veturin nokka osui. Junan nopeus oli törmäyshetkellä 180 kilometriä tunnissa. Kukaan ei loukkaantunut onnettomuudessa. – Melkoinen tuuri tässä on käynyt kaivinkoneen ja veturinkin kuljettajalla. Vauhti on ollut kova, sanoi Pirkanmaan pelastuslaitoksen tilanne- ja johtokeskuksen päivystävä palomestari Jari Hiltunen .

Intercity-juna pääsi noin neljän tunnin odottelun jälkeen jatkamaan matkaansa.