Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreiden vaalitaisto on kahden kauppa – Mirka Soinikoski ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kisaavat Hämeen ainoasta paikasta

Mirka Soinikoski ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto käyvät siistiä vaalitaistoa.

Listan ykkönen menee eduskuntaan, muut eivät. Siinä vihreiden kupletin juoni Hämeen vaalipiirissä. Ennakkoasetelmien valossa kisa ratkaistaan kahden hämeenlinnalaisen eli Mirka Soinikosken ja Kirsi Ojansuu-Kauniston kesken.

Anestesialääkäri Soinikoski, 43, on sote-spesialisti, jolta odotetaan nyt paljon ainakin puolueen sisällä. Hän oli piirinsä jäsenäänestyksen selvä ykkönen.

– Alun perin lähdin mukaan politiikkaan lapsiperhepalvelujen parantamisen kautta.

Helsingissä syntynyt ja Turussa opiskellut Soinikoski muutti Hämeenlinnaan vuonna 2005 tullessaan erikoistumaan Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Poliitikkona hän kertoo vierastavansa eritoten hämäläiseksi miellettyä tarpeetonta jahkailua.

Ojansuu-Kaunisto, 55, on puolestaan entisenä kolmen kauden kansanedustajana Hämeen vihreiden tunnetuin nimi. Hän korostaakin mieluusti kokemustaan. – Minusta puolue tarvitsee nyt meitä, jotka olemme jo käyneet monet hallitusneuvottelut ja keränneet monenlaista tietotaitoa. Siksi ehdolla on myös minun ja Oras Tynkkysen kaltaisia konkareita.

– Suomi on haastavassa tilanteessa. Hallitusohjelma pitäisi tehdä nopeasti eduskuntavaalien jälkeen, koska Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa heinäkuussa. Itse olen heti valmis hallitusneuvotteluihin, hän sanoo.

Ojansuu-Kaunistolla on luokanopettajatausta ja vihreissä harvinainen uskonnollinen imago. Eduskunnasta pudottuaan hän on opiskellut teologiaa ja tähtää papiksi. Gradu on nyt lähes valmis.

Jos hämeenlinnalaisten äänet hajoavat sopivasti, kärkeen voi kiilata riihimäkeläinen Sari Jokinen . Hän oli viime eduskuntavaaleissa Hämeen vihreiden ykkönen ennen Ojansuu-Kaunistoa. Tähän tosin riitti vain 1 780 ääntä. Jokista auttaa se, että vihreillä on Hämeenlinnassa kolmaskin ehdokas. Andrei Sergejeff kasvattaa listan äänisaalista mutta vienee samalla henkilökohtaisia ääniä kummaltakin ennakkosuosikilta.

Ojansuu-Kaunisto ja Soinikoski perustelevat alueellisesti epäoptimaalista ehdokasasettelua sillä, että piiri pyrki kokoamaan mahdollisimman hyvän ja monipuolisen listan, jotta äänikynnys ylipäätään ylittyisi.

Soinikoski puhuu jopa kahden paikan saamisesta. Hämeen Sanomien vastikään teettämän gallupin (HäSa 26.1.) mukaan yhdessäkin on täysi työ. Viime eduskuntavaaleissa vihreät jäi Hämeessä 5,1 prosentin ääniosuuteen eikä ollut lähelläkään kansanedustajaa.

– Tätä asiaa en ymmärrä. Ehkä osa ei uskalla antaa ääntään puolueelle, jonka ehdokkaista kukaan ei välttämättä pääse läpi.

Ojansuu-Kauniston mukaan vihreiden kannatusmurheet johtuvat Hämeen konservatiivisesta ilmapiiristä ja siitä, ettei Hämeessä ole yliopistoa.

– Kun OKL vietiin Hämeenlinnasta, vihreiden äänimäärä kunnallisvaaleissa 2012 romahti. Hamkin opiskelijoistakin iso osa on kirjoilla jossain muualla. Hän epäilee, että myös riihimäkeläisen Aino-Kaisa Pekosen (vas.) suosio on ollut omiaan verottamaan vihreiden äänisaalista.

Tuuli on kuitenkin kääntymässä, vihreät näkevät. Heidän mukaansa ikäihmisetkin ovat alkaneet äänestää vihreitä.

Ojansuu-Kaunisto arvelee, että teologin titteli voi tuoda hänelle ja vihreille uusia äänestäjiä.

– Jo viime kunnallisvaaleissa äänimääräni kasvoi.

Hän ei usko myöskään pitkäaikaisen sopeutumiseläkkeensä ärsyttävän äänestäjiä.

– Olen aina ilmoittanut kaiken avoimesti enkä ole koskaan syyllistynyt mihinkään väärinkäytöksiin. Ojansuu-Kauniston lisäerikoisuus on tiivis yhteys kepuun: hänen puolisonsa on keskustan riveistä eduskuntaan yrittävä Timo Kaunisto . Soinikoski mainostaa olevansa liberaalimpi lääkärivaihtoehto kuin riihimäkeläinen Päivi Räsänen (kd.).

– Edustan monissa asioissa, esimerkiksi aborttioikeuden kohdalla, täsmälleen päinvastaisia näkemyksiä kuin Päivi.

Vasemmisto–oikeisto-akselilla hän sanoo olevansa “liberaalisti keskellä”.

Soinikoski istuu – Sari Jokisen tavoin – vihreiden puoluevaltuuskunnassa, joka päätti Pekka Haaviston pätkäpuheenjohtajuudesta.

– Minusta tämä osoitti, että vihreätkin pystyvät tarpeen tullen arvioimaan uudestaan linjauksiaan ja toimimaan poikkeustilanteissa hyvin, Soinikoski toteaa.

Hänen mukaansa puolueen rotaatiosäännön ideana on ollut välttää muiden puolueiden toimintakulttuuri, jossa samat nimet voivat pyöriä kärkipaikoilla iät ja ajat.

Ojansuu-Kaunisto on jo aiemmin kritisoinut rotaatioperiaatetta. Pekka Haaviston hän istuttaisi seuraavan hallituksen ulkoministeriksi. – Itse kannatan Pekkaa myös puolueen puheenjohtajaksi, jos hän päättää asettua ehdolle. Pekka ja Maria Ohisalo muodostaisivat hyvän parivaljakon.

Seuraavaksi hallituspohjaksi hänelle kelpaisi vihreillä ja RKP:llä ryyditetty punamulta. – Tämä hallitus on ajanut liian vahvasti vapaata markkinataloutta eikä ole tehnyt hyvää jälkeä. HäSa

Hämeen Sanomat haastatteli tulevien eduskuntavaalien 12 kantahämäläistä kärkiehdokasta. Tässä koko juttusarja:

Lue myös: Kokoomuksen Timo Heinonen lupaa tehdä lisää maaleja – “Olen aina halunnut ajatella koko Hämettä” (2.3.2019)

Lue myös: Aino-Kaisa Pekonen pääsi vauhtiin vasemmiston sote-soturina – “Olen vähän kreisi ja yllytyshullu” (27.2.2019)

Lue myös: SDP:n Kaisa Lepola: Eduskunta tarvitsee oikeaa asiantuntemusta – “Voin haastaa koko porukan” (26.2.2019)

Lue myös: Päivi Räsänen palaisi sotessa jo kerran kuopattuun malliin – “Feministit puhuvat ihan hömppää ja huuhaata” (16.2.2019)

Lue myös: Tarja Filatov vaatii työttömille lisää palveluja – “Minunkin ministerikaudellani syntyi 120 000 uutta työpaikkaa” (12.2.2019)

Lue myös: Demarien vanha äänirohmu Johannes Koskinen hakee paluuta eturiviin – “Politiikka ei ole selfieiden jakelua” (8.2.2019)

Lue myös: Vihreiden vaalitaisto on kahden kauppa – Mirka Soinikoski ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto kisaavat Hämeen ainoasta paikasta (5.2.2019)

Lue myös: Perussuomalaisten Lulu Ranne: Se on nyt tai ei koskaan – “Kanta-Hämeellä on lällyt kansanedustajat” (1.2.2019)

Lue myös: Tohtoroituva viherkepulainen Timo Kaunisto haluaa haastaa populisteja – “Vaikka ura meni, elämä tuli takaisin” (31.1.2019)

Lue myös: Sanni Grahn-Laasonen: 16-vuotiasta ei saa jättää yksin – “Tämä hallituskausi oli kuin yö ja päivä” (20.1.2019)

Lue myös: Miia Nahkuri haluaa napata Hämeen demarien viidennen kansanedustajapaikan – Syntyvyyskeskustelu vaikein aihe (21.12.2018)