Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP: Vanhusasiamies valvomaan hoivapalveluiden laatua - "Kysymys ei taloudellinen, vaan siitä haluammeko olla sivistynyt yhteiskunta"

SDP ja vasemmistoliitto julkaisivat omat teesinsä vanhuspalveluiden ongelmien korjaamiseksi. Vasemmistoliiton mukaan palveluiden laadun nosto vaatii myös verotuksen kiristämistä.

Sdp esittää vanhusasiamiehen virkojen perustamista eri puolelle Suomea.

Vanhusasiamiesten tehtävänä olisi neuvoa ja ohjata oman alueen ikäihmisiä oikeiden palveluiden pariin. Lisäksi vanhusasiamies tekisi tiivistä yhteistyötä oman alueensa vanhusneuvoston kanssa. – Vanhusasiamiehen rooli olisi ratkoa käytännön kysymyksiä. He voivat tuoda vanhusten hyvinvoinnin edistämiseen liittyvä asioita ja kehittämistarpeita paikallisten päättäjien ja virkamiesten tietoon, sdp:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari sanoo.

Skinnari kuitenkin korostaa sitä, että vanhusasiamiehen rooli laillisuusvalvonnan suhteen on selkä. Laillisuusvalvonta kuuluu vain eduskunnan oikeusasiamiehelle ja aluehallintovirastolle.

– Laillisuusvalvonnan tehtävän ja roolin tulee olla selkeä, olipa järjestämä mikä tahansa, hän sanoo.

Vanhusasiamiesten virkojen perustamistarpeiden selvittäminen sisältyy Sdp ikäpoliittiseen ohjelmaan, joka julkaistiin keskiviikkona.

Vanhusasiavaltuutettu ikäihmisten äänitorveksi

Sdp kannattaa ikäpoliittisessa ohjelmassaan myös vanhusasianvaltuutetun viran perustamista. Vanhusasiavaltuutetun tehtävänä olisi ikääntyneiden ihmisten aseman ja oikeuksien vahvistaminen Suomessa.

– Vanhusasiavaltuutetun tehtävä on sellainen, jonka me nostamme esille seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Uskomme, että tälle asialle löytyy poliittista tahtoa, Skinnari sanoo.

Vanhusasiavaltuutetun viran perustamista on Suomessa vaadittu tasaisin väliajoin.

Viimeksi viime vuoden huhtikuussa asiasta tehtiin kansalaisaloite, joka keräsi reilut 41 000 allekirjoitusta, joten se ei edennyt nimien keräystä pidemmälle.

Sdp:n ikäpoliittisessa ohjelmassa ei oteta kantaa siihen, mitä uusien virkojen ja tehtävien perustaminen maksaisi. Puolueen mukaan kysymys ei ole taloudellinen vaan inhimillinen.

– Kysymys on siitä, haluammeko olla sivistynyt yhteiskunta, sdp:n ohjelmassa todetaan.

Parempi laatu vaatii veroasteen nostoa

Vasemmistoliiton mukaan vanhusten hoivan ja hoidon laadun parantaminen vaatii rahoitusvajeen korjaamista, tarkempaa hoivan valvontaa ja tiukempia kriteereitä hoivan kilpailutukselle.

– Voimavaroja on kasvatettava luomalla puolueiden yhteistyönä suunnitelma rahoitusvajeen umpeen kuromiseksi kahden seuraavan vaalikauden aikana, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson totesi.

Puoleen mukaan ikäihmisten hoidon laadun parantaminen vaatii myös veroasteen nostamista.

Andersson viittasi jälleen siihen, että Ruotsi ja Tanska käyttävät noin 1,7 kertaa Suomea enemmän rahaa vanhusten hoitoon ja hoivaan.

Vasemmistoliiton mukaan vanhuspalvelulakiin on kirjattava työtekijöiden oikeus ja velvollisuus ilmoittaa palveluiden järjestäjälle tai valvovalle viranomaiselle mahdollisista epäkohdista. Puolueen mukaan työntekijöillä täytyy olla aito mahdollisuus epäkohdista ilmoittamiseen ilman pelkoa vastatoimista.

Vasemmistoliitto julkaisi omat teesinsä ikäihmisten hoivan parantamiseksi keskiviikkona.