Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taivaalta tulee niin lunta, vettä kuin räntääkin –  Ajokelit ovat lähipäivinä kehnot, eikä jalankulkijoillakaan ole helppoa

Suomen yli kulkee lähipäivinä useita sadealueita lounaisen virtauksen siivittämänä, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Tänään pilvet pudottavat lastinsa Länsi- ja Etelä-Suomessa aamun aikana niin lumena, vetenä kuin räntänä.

Pakkanen lauhtuu, ja maan eteläosassa mittari voi näyttää lämpöasteita. Maan keskiosissa on luvassa pikkupakkasia, mutta Lapissa mittari näyttää 10–20 astetta pakkasta.

Iltapäiväksi sateet kulkevat pohjoisen ja idän viileämmille seuduille, ja sitten tuprutus taukoaa hetkeksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan liikennesää on tänään mahdollisesti vaarallinen miltei koko maassa Lappia lukuun ottamatta, ja aamu onkin alkanut useilla peltikolareilla eli puolilla Suomea.

–  Huonoja ajokelejä on loppuviikolla useana päivänä. Jos viikonloppuna vettä sataa jäisille pinnoille, liukasta on jalankulkijoillekin, kertoo päivystävä meteorologi Helena Laakso.

Myös VR on perunut tänään ja huomenna joitakin kaukoliikenteen vuoroja, sillä kova pakkanen ja runsaat lumikertymät hankaloittavat junien kulkua. Perutut vuorot korvataan busseilla tai matkustajat ohjataan toisiin juniin.

Perutuista vuoroista löytyy tietoa VR:n Liikennetilanne-sivulta. Matkustajia kehotetaan varautumaan myöhästymisiin.

Lapissakin lauhtuu

Loppuviikkoa kohti kelit jatkuvat sateisina ja lauhtuvina.

–  Huomiseksi tulee uusi sadealue, joka tuo lauhaa ilmaa. Huomenna satelee vettä aivan eteläiseen Lappiin saakka, Laakso kertoo.

Eteläisessä ja keskisessä Suomessa viikonloppukin on lauha, vaikka Lapissa pakkanen pitää vielä pintansa sunnuntaihin asti. Laakso uumoilee nollarajan nousevan silloin Etelä-Lappiin saakka.

Viikonlopun jälkeisistä säistä on Laakson mukaan vaikea vielä sanoa mitään varmaa, mutta sateet voivat tauota maanantain jälkeen vähäksi aikaa, kun korkeapaine vahvistuu.