Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iranissa juhlittiin islamilaista vallankumousta – 40 vuotta maan armeijan julistautumisesta puolueettomaksi

Sadattuhannet iranilaiset juhlivat maanantaina vallankumouksen vuosipäivää eri puolilla maata. Iranin armeija julistautui 40 vuotta sitten puolueettomaksi, mikä johti Yhdysvaltain tukeman shaahin hallinnon kukistumiseen. Tilalle nousi ajatollah Ruhollah Khomeini , shiiaoppinut, joka johti islamilaista vallankumousta. Valtion järjestämissä tilaisuuksissa marssijat kantoivat Khomeinin ja nykyisen korkeimman johtajan, ajatollah Ali Khamenein kuvia.

Valtiontelevisiossa näytettiin, kuinka suuret joukot marssivat kaduilla kantaen Iranin lippuja ja huutaen “kuolema Israelille, kuolema Amerikalle”.

Yhdessä marssijan kyltissä luki: “Yhdysvaltain tyrmistykseksi vallankumous on täyttänyt 40 vuotta.” Iranin presidentti Hassan Ruhani sanoi, että Iran aikoo jatkaa ohjusohjelmaansa, vaikka monet maat yrittävät “estää Iranin puolustusta”.

– Me emme anna Amerikan voittaa… Iranin kansalla on ollut ja on tulevaisuudessa taloudellisia vaikeuksia, mutta me voitamme ongelmat auttamalla toisiamme, Ruhani sanoi puheessaan yleisötilaisuudessa Teheranissa maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump veti viime vuonna Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta, jota Trumpin edeltäjä Barack Obama oli ollut mukana neuvottelemassa. Lisäksi Trumpin hallinto asetti Iranille pakotteita, jotka Iranin mukaan ovat “taloudellista sodankäyntiä”.

Iranissa on ollut vuodesta 2017 protesteja, joissa on osoitettu mieltä kohoavia hintoja, ruokapulaa ja korkeaa inflaatiota vastaan.

Saudi-Arabia ja muut arabimaat ovat suhtautuneet Iraniin epäluuloisesti islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Maissa pelättiin, että Khomeini voisi yllyttää islamistia taistelijoita muuallakin Lähi-idässä.

Iran ja Saudi-Arabia taistelevat toisiaan vastaan Irakissa, Jemenissä ja Syyriassa.

– Maailma näki, kun Iran päätti auttaa ihmisiä Syyriassa, Libanonissa, Palestiinassa ja Jemenissä. He saavuttivat voiton. Vihollisten täytyy tunnustaa tappionsa, Ruhani teki selväksi Iranin kannan puheessaan.