Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeudenkäynti katalaaneja vastaan alkaa Madridissa – kahtatoista johtajaa syytetään kapinasta ja kansankiihotuksesta

Espanjassa alkaa tänään tiistaina oikeudenkäynti katalaaniseparatisteja vastaan.

Kaksitoista johtajaa joutuu oikeuteen osallisuudestaan liikkeeseen, joka pyrki irrottamaan Katalonian Espanjasta syksyllä 2017. Itsenäisyyspyrkimyksestä seurasi maan suurin poliittinen kriisi vuosikymmeniin.

Johtajia syytetään kapinasta, kansankiihotuksesta ja julkisten varojen väärinkäytöstä.

Oikeudenkäynti pidetään Espanjan korkeimmassa oikeudessa Madridissa. Kahtatoista syytettyä ryhdyttiin kuljettamaan Soto del Realin vankilasta kohti oikeustaloa puoli kahdeksan maissa paikallista aikaa.

Oikeudenkäyntiä varjostavat tiukat turvatoimet. Satoja poliiseja työskentelee oikeustalolla ja ulkopuolella.

Syytetyt eivät puhu oikeudessa oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä.

Yhdeksän syytetyistä on ollut vankilassa vuoden 2017 lopusta ja vuoden 2018 alusta lähtien.

Yritys julistaa Katalonia itsenäiseksi lokakuussa 2017 lähti kansanäänestyksestä, joka toteutettiin oikeuden määräyksestä huolimatta. Poliisin väkivalta mielenosoittajia kohtaan äänestyspäivänä järkytti sekä Espanjassa että ulkomailla.

Syytettyjen tukijat sanovat, että syytetyt ovat poliittisia vankeja ja että myös oikeudenkäynti on poliittinen. – Maailma katsoo Madridia, yhden syytetyn asianajaja Olivier Peter sanoi toimittajille maanantaina.

Espanjan hallitus puolestaan on sillä kannalla, että syytetyt rikkoivat lakia ja että tuomarit käsittelevät tapausta laillisuusperiaatteen mukaan.

Separatistiliike on kehottanut katalaaneja lopettamaan työt vähäksi aikaa tiistaina puoliltapäivin protestina oikeudenkäynnille.

Barcelonassa pidetään illalla mielenosoitus. Suuri mielenosoitus on suunnitella myös lauantaiksi ja yleislakko 21. helmikuuta.