Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Professori: Eduskunta ehtii käsitellä sote-uudistuksen lähiviikkoina, jos tahtoa löytyy – Yksi muutos voi kuitenkin vaatia poliitikoilta joustoa

Perustuslakivaliokunta sai perjantaina valmiiksi lausuntonsa sote- ja maakuntauudistuksesta. Yhteiskuntapolitiikan politiikan professori Heikki Hiilamo arvioi, että perustuslakivaliokunta teki huolellista työtä, mutta ainakin yksi poliittisia kipukysymys kuitenkin jäi hänestä muutosesitysten joukkoon.

Perustuslakivaliokunnan vaatima muutoslista sote- ja maakuntauudistuksia koskevaan lainsäädäntöön on pitkä. Valiokunta kuitenkin itse arvioi, että kyse on pitkälti lakien valtiosääntöoikeudellisesta hienosäädöstä.

Perustuslakivaliokunta sai perjantai-iltapäivällä valmiiksi lausuntonsa sote- ja maakunta-uudistusta koskevaan lakipakettiin. Valiokunta on käsitellyt asiaa viime marraskuusta lähtien, ja loppukiriä on kestänyt pari viikkoa.

Niin sanottuja ponsia eli muutosesityksiä perustuslakivaliokunta antoi sote- ja maakuntalakipakettiin kaikkiaan noin parikymmentä. Valiokuntaa edellyttää muutoksia muun muassa maakuntien rahoitukseen, maakuntavaalien ajankohtaan, tietosuojaan ja sote-palvelujen valvontaan. Yhteiskuntapolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta arvioi, että perustuslakivaliokunta on tehnyt huolellista työtä. Hänestä suuri osa muutosehdotuksista on luonteeltaan teknisiä.

– Hyviä ja asiallisia muutoksia.

Suurinta poliittista kädenvääntöä vaatii hänen mukaansa perustuslakivaliokunnan edellyttämä muutos sote-palvelujen rahoituksessa.

Sote-palvelujen rahoitus pitää voida valiokunnan mielestä turvata niin, että maakuntien rahoitusta voi korottaa.

– Se, joka päättää sote-rahojen jaosta, päättää viime kädessä sosiaali- ja terveyspolitiikasta. Raha ja valta kulkevat yhdessä, arvioi Hiilamo Lännen Medialle.

Hänen mukaansa valtiovarainministeriö ja hallitus ovat suhtautuneet kriittisesti maakuntien rahoituksen kasvattamiseen.

Professori uskoo uudistuksen ehtivän

Sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa sote- ja maakuntalakipaketin käsittelyä perustuslakivaliokunnan lausunnon pohjalta.

Hiilamo on itse ollut asiantuntijana kuultavana sekä perustuslakivaliokunnassa että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa uudistuksen vuoksi.

Hän arvioi, että sosiaali- ja terveysvaliokunta pystyy saamaan lakikokonaisuuden sellaiseen muotoon, että se ehtii täysistuntokäsittelyyn ennen eduskunnan vaalilomaa. Työtä se kuitenkin vaatii.

– Uskon, että virkamiehet ovat valmiita työskentelemään kaksi viikkoa ympäri vuorokauden, jos sillä päästään siitä, että tähän ei tarvitse heti palata seuraavalla hallituskaudella uudestaan, arvioi Hiilamo.

Huomionarvoista on hänen mukaansa se, mitä perustuslakivaliokunta muotoili mahdollisesta EU-notifikaatiosta. Kyse on Euroopan komissiolle tehtävästä ilmoituksesta, jossa arvioidaan, onko uudistus EU-kilpailulainsäädännön mukainen.

Perustuslakivaliokunta ei tehnyt asiasta pontta eli muutosesitystä, mutta sanamuotoilussa valiokunta otti tiukan kannan EU-ilmoituksen puolesta.

Hiilamo arvioi, että jos asiasta olisi tehty ponsi, olisi koko uudistus kaatunut aikataulunsa puolesta.

Eduskunnan on määrä jäädä vaalitauolle maaliskuun puolessavälissä. Siihen mennessä asia pitäisi läpi mennäkseen käsitellä sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa että täysistunnossa.