Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump lykkää Kiinan rangaistustulleja – huippukokous Xi Jinpingin kanssa valmisteilla Trumpin lomapaikkaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo lykkäävänsä Kiinassa valmistettujen tavaroiden lisätulleja.

Syksyllä kauppakiistan viimeisessä vaiheessa Trump ilmoitti nostavansa kiinalaistuotteiden tullit kymmenestä 25 prosenttiin. Rangaistustullien kohteena olisi tuontitavaroita 200 miljardin dollarin edestä.

Uudet tullimaksut oli määrä astua voimaan 1. maaliskuuta eli ensi perjantaina. Trump ja Kiinan johtaja Xi Jinping sopivat G20-maiden kokouksessa Buenos Airesissa marraskuun alussa kolmen kuukauden ajasta, jolloin maat pidättäytyvät uusilta nokituksilta kauppakiistassa.

Trumpin mukaan neuvottelut tullikiistan laukaisemiseksi ovat edenneet rakentavasti. Trump uskoo, että jos neuvottelut luistavat samaan malliin, on sopimus pian hänen ja Xin edessä allekirjoituskunnossa.

Teknologiaa siirretään pakolla

Yhdysvaltain ja Kiinan neuvottelut ovat paiskineet töitä viikonloppua myöten. Trumpin mukaan lupaavaa edistystä on tapahtunut kaikkein hankalimmissa kysymyksissä kuten tekijänoikeuksissa, maataloustuotteissa, palveluissa ja valuutan manipuloinnissa.

Yhdysvallat vaatii, että Kiina muuttaa valtion omistamien yritysten kohtelua, luopuu tukiaisista ja teknologian pakkosiirroista. Viimeksi mainittu tarkoittaa Kiinan markkinoiden tulevien länsiyritysten pakkoa luovuttaa teknologista tietämystään paikallisille tutkimuslaitoksille.

Trump sanoo, että näillä näkymin sopimus viimeistellään Trumpin ja Xin huippukokouksessa Mar-a-Lagossa maaliskuussa. Mar-a-Lago on Trumpin omistama luksuslomakohde Floridassa. Miehet ovat tavanneet siellä jo kerran aikaisemminkin.

– Erittäin hyvä viikonloppu Yhdysvalloille ja Kiinalle, Trumpi tviittasi sunnuntaina.

Markkinat riemastuivat

Trump ei asettanut jäljellä olevien erimielisyyksien ratkaisemiselle takarajaa. Hän sanoi kuitenkin Valkoiseen taloon kokoontuneille kuvernööreille, että jos neuvottelut sujuvat hyvin, “erittäin suuria uutisia on odotettavissa viikon tai kahden kuluessa”.

Myös Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kirjoitti, että sopimus on tulossa “lähemmäs ja lähemmäs”. Xinhua varoitti kuitenkin, että neuvottelut voivat muuttua vaikeammiksi neuvotteluttelujen loppusuoralla.

Markkinat ilahtuivat Trumpin lausunnoista. Aasian pörssit avautuivat maanantaiaamuna selvään nousuun.

Shanghain pörssi pomppasi yli kolme prosenttia korkeimpaan arvoonsa sitten elokuun alun. Kiinan valuutta yuan vahvistui dollariin nähden korkeimpaan kurssiinsa sitten heinäkuun.

Trump tapaa Kimin Hanoissa

Trump lähtee maanantaina Vietnamin pääkaupunkiin Vietnamiin, missä hän tapaa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin keskiviikkona ja torstaina. Kim lähti kaksi ja puoli vuorokautta kestävälle junamatkalla kohti Hanoita jo viikonloppuna.

Trump ja Kim tapaavat nyt toista kertaa. Ensimmäinen, historiallinen kokous miesten välillä oli viime kesäkuussa Singaporessa. Tuolloin Kim lupasi työskennellä sen eteen, että Korean niemimaasta tulee täysin ydinaseeton.

Vastineeksi Kim vaati Pohjois-Korean vastaisten talouspakotteiden purkamista, Korean sodan (1950–53) muodollista päättämistä ja turvallisuustakeita.

Yhdysvallat puolestaan vaati Pohjois-Korealta täydellistä ja todennettavaa luopumista ydinaseista, ennen kuin pakotteista voidaan luopua.

Pohjois-Korea ei ole ottanut konkreettisia askelia ydinaseriisunnassa Singaporen huippukokouksen jälkeen. Trumpi mukaan tärkeää kuitenkin on, ettei Pohjois-Korea ole tehnyt uusia ydin- tai ohjuskokeita.