Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustan Kaikkonen on yhä vakuuttunut hallituskumppaneidensa sote-haluista: "Työ jatkuu"

Sinisten eduskuntaryhmä ilmoitti tiistaina, että ryhmä edelleen kannattaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja maakunta uudistusta.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kertoi olevansa huojentunut sinisten eduskuntaryhmän kannasta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen ja maakuntauudistukseen.

– Työ jatkuu, Kaikkonen totesi tiistaina sinisten eduskuntaryhmän tiedotustilaisuuden jälkeen. Alkuviikon aikana sinisten edustajat ovat julkisesti esittäneet kritiikkiä ja epäilyksiä sote-uudistukseen liitettyä palveluiden valinnanvapautta kohtaan. Näkyvimmin soten valinnanvapautta on kritisoinut sinisten Vesa-Matti Saarakkala .

Rivien rakoilu voisi eduskunnan täysistunnossa johtaa siihen, ettei sote-esitys menisi äänestyksessä läpi. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo totesi kuitenkin tiistaina eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että ryhmä tukee sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-mietinnön valmistumista.

Siniset kuitenkin puivat ryhmässä mietintöä tarkemmin, kun se valmistuu. Elo kertoi myös ryhmän yhä kannattavan sote- ja maakuntauudistusta.

Pääministeripuolue keskustalle varsinkin maakuntauudistuksen läpivieminen on ollut tällä vaalikaudella tärkeä. Kaikkosen käsityksen mukaan kaikki eduskuntaryhmät ovat sitoutuneet uudistukseen.

– Tämä koskee sinisiä, se koskee kokoomusta ja koskee keskustaa. Tätä [sote-uudistusta] on hiottu yli 10 vuotta, jossain vaiheessa tämä vain pitää pystyä viemään maaliin, totesi Kaikkonen.

Kokoomuksen ryhmä käsittelee torstaina

Katse on sote-uudistuksen osalta siis edelleen sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka pui parhaillaan omaa sote-mietintöään. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen niin ikään vakuutti tiistaina, että hänen johtamansa ryhmä tukee valiokunnan työtä ja mietinnön valmistumista.

Hallituksessa puolestaan työstetään parhaillaan omaa sote-vastinetta perustuslakivaliokunnan perjantaina esittämiin huomioihin. Osa hallituksen vastineesta annettiin sosiaali- ja terveysvaliokunnalle tiistaina, osa annetaan puolestaan keskiviikkona.

Jokinen kertoi, että kokoomus käsittelee hallituksen vastinetta ryhmäkokouksessaan torstaina.

Hän uskoo yhä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus voidaan ajaa tällä hallituskaudella eduskunnassa läpi.

– Siihen on vielä mahdollisuus, totesi Jokinen.