Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oulun seksuaalirikosten oikeuskäsittely alkoi – Oikeus pui suljetuin ovin kolme päivää

Syytetty peitti oikeudessa kasvonsa ja vastusti kuvaamista kuvauslupaa. Vetosi yksityisyyden suojaansa ja turvallisuusriskeihin. Oikeus oli eri mieltä ja myönsi kuvausluvan.

Ensimmäisten Oulussa viime vuonna paljastuneiden törkeiden lapsiin kohdistuneen seksuaalirikosten käsittely alkoi tiistaiaamuna Oulun käräjäoikeudessa.

Käräjäoikeus pui Intiön kasarmialueella sijaitsevassa väistöistuntosalissaan tapausta, jossa syyttäjä vaatii 22-vuotiaalle ulkomaalaistaustaiselle miehelle tuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta.

Mies on esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä tekoihin.

Rikosten väitetään tapahtuneen 17. marraskuuta Tuirassa viime vuonna. Asianomistajana eli uhrina on 14-vuotias tyttö.

Hän oli jo aiemmin vaatinut, että suullinen käsittely pidettäisiin yleisön läsnä olematta ja hänen henkilöllisyytensä sekä asiakirja-aineisto määrättäisiin pidettäväksi salassa.

Koska asian käsittely on herättänyt suurta mielenkiintoa, teki käräjäoikeus jo etukäteen päätöksen käsitellä asia suljetuin ovin, salata asianomistajan henkilöllisyys ja oikeudenkäyntiasiakirjat 60 vuoden ajaksi.

Epäilty peitti kasvonsa paperiin

Käräjäoikeudelta oli pyydetty etukäteen käsittelyyn myös kuvauslupaa. Syytettynä oleva mies vastusti vaatimusta. Hänen mielestään kuvaaminen aiheuttaa merkittävää haittaa hänen yksityisyyden suojalleen ja vaarantaa hänen turvallisuutensa. Syytetyn mielestä kuvaaminen ja kuvien julkaiseminen tiedotusvälineissä leimaa hänet perusteetta ja aiheuttaa vakavaa pitkäaikaista haittaa.

Oikeus on toista mieltä. Se myönsi kuvausluvan.

– Vastaaja on epäiltynä hyvin vakavasta rikoksesta ja asialla on huomattavaa yleistä intressiä. Kyseessä on ollut julkisen yhteiskunnallisen keskustelun ja mielenkiinnon aihe. Vastaajalla on mahdollisuus suojella yksityisyyttään ja turvallisuuttaan siten, että hänen sallitaan peittää kasvonsa kun häntä kuvataan, oikeus perusteli päätöstään.

Käsittelyssä sai siis ottaa kuvia muutaman minuutin ajan ennen oikeudenkäynnin alkamista, minkä paikalle saapuneiden runsaslukuisten tiedotusvälineiden edustajat tekivätkin.

Kuvauksen ajaksi syytetty kätki kasvonsa paperiin. Tämän jälkeen kuvaaminen ja muu taltiointi oli kielletty ja oikeus ryhtyi käsittelemään asiaa suljetuin ovin eli yleisö sekä median edustajat poistettiin salista. Paikalla oli myös poliiseja turvaamassa käsittelyn sujumista.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa kolme päivää. Käräjäoikeus antanee tuomionsa myöhemmin kansliatuomiona ja kertonee ratkaisustaan julkisella selosteella.

Muita Oulussa viime vuonna ilmi tulleita törkeitä lapseen kohdistuneita seksuaalirikoksia käsitellään tuomioistuimissa sitä mukaa, kun poliisi saa juttujen esitutkinnan valmiiksi ja syyttäjät syyteharkintansa tehtyä.

Seuraavaksi eli ensi viikolla oikeuteen on tulossa tapaus, jossa vuonna 1975 syntynyttä ulkomaalaistaustaista miestä syytetään törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Vangittuna oleva syytetty on poliisin esitutkinnassa kiistänyt syyllistyneensä epäiltyihin rikoksiin. Syyttäjän mukaan ne ovat tapahtuneet 7.7.–7.10. välisenä aikana Oulussa viime vuonna.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa kolme päivää.

Kokoonpanoissa lautamiehiä

Sekä tiistaina käsittelyyn otetussa että ensi viikolla käsiteltävässä jutussa asian ratkaisevan oikeuden kokoonpanoon kuuluu sen puheenjohtajana toimiva käräjätuomari sekä kaksi lautamiestä eli niin sanottua maallikkotuomaria.

Tämä on varsin tyypillistä silloin, kun käsiteltävänä on vakava rikosasia.

Sekä käräjätuomarilla että lautamiehillä on itsenäinen päätösvalta. Tarvittaessa oikeus tekee ratkaisunsa äänestämällä ja enemmistön kanta ratkaisee.

Joskus oikeus käsittelee vakavia rikosasioita vahvennetussa kokoonpanossa. Tällöin siihen kuuluu kaksi käräjätuomaria ja kaksi lautamiestä.

Jos tällainen kokoonpano joutuu äänestämään ratkaisustaan ja tulee tasatulos, ratkaisee vastaajan eli syytetyn kannalta lievempi kanta.

Lautamiehet ovat käräjäoikeuden tuomiopiirin alueella sijaitsevien kuntien ja kaupunkien valtuustojen valitsemia.

Jokaisesta kunnasta valitaan vähintään kaksi lautamiestä ja suurista kunnista huomattavasti enemmän. Heidät valitaan tehtäväänsä neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakautumaa. Heidän tulee olla 25–63-vuotiaita Suomen kansalaisia.

Oulun käräjäoikeudessa on yhteensä 104 lautamiestä.

Lautamiesten äänillä vankeustuomio

Lautamiesten näkemyksillä on siis merkittävä rooli oikeudessa. Tämä näkyi esimerkiksi viime keväänä Oulun käräjäoikeudessa käsitellyssä jutussa.

Käräjäoikeus langetti kolmen vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen vuonna 1959 syntyneelle miehelle, jonka katsottiin syyllistyneen törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Mies tuomittiin muun muassa siitä, että hän oli useita kertoja sukupuoliyhteydessä 9–12-vuotiaan tytön kanssa.

Kokoonpanossa oli käräjätuomari ja kaksi lautamiestä. Se joutui äänestämään syyksilukemisesta.

Käräjätuomari jätti ratkaisuun eriävän mielipiteen. Hänen mielestään näyttöä kokonaisuutena arvioiden syyte jäi lähes yksinomaan asianomistajan eli uhrin kertoman varaan.

Käräjätuomari katsoi, että asiassa ei esitetty riittävää näyttöä syytteen tueksi vaan asiassa jäi varteenotettava epäily syytetyn syyllisyydestä. Tästä syystä hän olisi hylännyt syytteen.

Mies on valittanut tuomiostaan Rovaniemen hovioikeuteen. Se antaa ratkaisunsa ensi viikolla.

Edit: Juttua on täydennetty kauttaaltaan