Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Ikääntyneiden työllistämistä kannattaa tehostaa, mutta töitä pitäisi riittää myös nuorille

Kolmikantainen työryhmä on etsinyt keinoja ikääntyneiden työllistämisen tehostamiseksi. Kolmikantaisuudessa piilee sekä työryhmän vahvuus että heikkous. Selkänoja on vahva, mutta esitykset voivat jäädä yleisluonteisiksi. Kepin ja porkkanan määrästä päättää joka tapauksessa vasta seuraava hallitus, ja töitä pitäisi riittää ikääntyneiden lisäksi työelämään vasta siirtyville nuorille.

Valtiovarainministeriö asetti viime keväänä työryhmän etsimään keinoja ikääntyneiden työllistämisen tehostamiseksi. Matkan varrella lisäaikaa saanut työryhmä on hionut työnsä valmiiksi, ja mietinnön julkistamista odotellaan loppuviikosta.

Kolmikantaisen valmistelun taustalla on julkisen talouden suunnitelmaa linjanneen niin sanotun JTS-riihen päätös. Maaliksi asetettiin työttömyyden alentaminen noin 10 000 henkilötyövuodella työ-, koulutus-, eläke- ja sosiaaliturvalainsäädännön keinoin.

Kolmikannassa on sekä työryhmän vahvuus että heikkous. Mietinnön avauksilla on laaja selkänoja. Heikkous piilee kuitenkin siinä, että esitys voi jäädä samasta syystä yleisluontoiseksi. Työntekijäpuolen ja työnantajia edustavien toimijoiden voi olla vaikea päästä yksimielisyyteen siitä, miten keppiä ja porkkanaa annostellaan.

Työryhmältä on lupa odottaa työurien pituuteen vaikuttavia esityksiä osaamiseen, työkykyyn, kuntoutukseen ja terveyteen liittyen. Siihen, mihin toimenpiteisiin käytännössä pitäisi ryhtyä, työryhmä ei ottane kantaa.

Päätökset toimenpiteistä jäävät joka tapauksessa seuraavalle hallitukselle, jolla on kokoonpanostaan riippuen omanlaisensa painotukset esimerkiksi yli 60-vuotiaiden työttömyysturvan lisäpäiväjärjestelmään tai osittaiseen varhennettuun vanhuuseläkkeeseen liittyen. Voi myös olla, että valtiovarainministeriöstä putkahtaa työryhmän mietintöä suoraviivaisempia laskelmia hallitusneuvottelujen tausta-aineistoksi.

Työryhmän toimeksianto oli väljähkö. Siinä ei esimerkiksi määritelty sitä, missä ajassa tavoiteltuun työllisyystavoitteeseen pitäisi päästä ja minkä tyyppiset työsuhteet lasketaan mukaan. Entä minkä ikäinen työtön luokitellaan ikääntyneeksi? Työllisyydestä puhuttaessa ikääntyneillä viitataan useimmiten 60-64 -vuotiaisiin.

Tavoite ikääntyneiden työllistämisestä on kannatettava. Samalla pitäisi kuitenkin laittaa paukkuja ennen kaikkea eläkettä vielä kartuttamattomien nuorten työllistämiseen. Mitä kauemmin nuorella kestää päästä pätkätöitä vakaampaan työelämään (tai edes niihin pätkätöihin), sitä mutkikkaammaksi polku käy.

Yksittäisestä työpaikasta kilpailtaessa tilanne ei valitettavasti ole sekä että vaan joko tai.