Loukkaantunut voi kuolla myös tukehtumalla, jos hengitysteitä ei saada auki. Välttämättömään hätäensiapuun ei tarvita suurta osaamista. Kokeneet ensiapukouluttajat kertovat, mitä jokaisen olisi hyvä tietää ja osata saapuessaan kolaripaikalle. Muista päivittää myös ensiapulaukun varustus.
Kolaripaikalla ratkaisevat ensimmäiset sekunnit ja minuutit. Siksi lain mukaan jokaisen paikalle tulevan on autettava kykyjensä mukaisesti uhreja ja tarvittaessa kuljetettava heidät hoitoon. Muuten uhkaa syyte liikennepaosta. – Ainakin toivon, ettei kolaripaikalle pysähdytä vain kuvaamaan vaan keskitytään itse pelastustoimiin, ensihoitaja ja ensiapukouluttaja Henri Backman sanoo. Tässä jutussa Backman ja itsekin ensiapukouluttaja, terveydenhoitaja Katri Kauppila antavat kuvin ja sanoin ohjeet siitä, mitä kolaripaikalla olisi meidän itse kunkin ainakin hyvä osata.
Elokuvien myytit eivät ole totta
Kun sivullinen saapuu kolaripaikalle, mielessä myllertää. Osaanko tehdä mitään? Näenkö verta ja vakavasti loukkaantuneita? Teenkö jotakin väärin ja aiheutan lisävammoja?
Kouluttajien mukaan ensiaputilanteisiin liittyy monta viihdeteollisuuden luomaa väärää myyttiä.
Autot eivät esimerkiksi räjähdä näyttävästi ilmaan. Tulipalo voi kyllä syttyä, ja silloin autossa olevat potilaat pitää mahdollisuuksien mukaan yrittää siirtää ulos ja turvaan. Jos autostasi löytyy sammutin, sitäkin voi käyttää.
Jos auto on jäänyt käyntiin ja siinä on virta-avain, se kannattaa kääntää off-asentoon paloriskin pienentämiseksi.
Varo laukaisemasta turvatyynyä
Elintärkeä hätäensiavun toimenpide on uhrien hengitysteiden avaaminen, sillä kolarissa uhri voi kuolla myös tukehtumalla.
– Nosta potilaan leukaa ja paina otsaa taakse, jolloin hengitystiet yleensä avautuvat. Päätä pitää sen jälkeenkin tukea niin, ettei uhri retkahda takaisin rattia vasten, Backman opastaa.
– Halvaantuminen näissä tilanteissa on hyvin epätodennäköistä. Jos hengitys ei toimi, ihminen pitää siirtää ulos autosta.
Mikäli auton turvatyynyt ovat kolarissa lauenneet, auttaja voi huoletta operoida etuoven kautta.
Jos sen sijaan turvatyyny ei ole toiminut, omaa päätä tai mitään muutakaan ei saa laittaa laukeamattoman turvatyynyn ja loukkaantuneiden väliin.
Kuljettajan ja etumatkustajan vyökin pitäisi avata mieluummin takapenkin kautta siltä varalta, että turvatyyny äkisti laukeaa.
Näin tarkistat hengityksen
Siirto autosta onnistuu tarttumalla uhria kainaloiden alta molemmin käsin ja vetämällä hänet varovasti makuulle maahan peitteelle tai viltille.
Hengityksen voi tarkistaa hengitysteiden avaamisen jälkeen asettamalla oman posken autettavan suulle ja tunnustelemalla ilmavirtausta. Samalla voi seurata, liikkuuko autettavan rintakehä normaalisti.
Potilas käännetään kylkiasentoon niin, että hänen kielensä tai oksennus eivät tuki hengitysteitä. Loukkaantuneen voi vielä peittää viltillä tai takilla pelastushenkilöstöä odotettaessa.
Mutta entä jos kolari näyttää kerta kaikkiaan niin pahalta, että mitään ei tunnu olevan tehtävissä?
– Hätäkeskukseen pitää kuitenkin soittaa. Samalla voi ainakin arvioida, montako osallista kolarissa on ollut, onko ihmisiä jäänyt puristukseen ja onko auto pyörillään tai katollaan. Hengitysteiden turvaaminen olisi tärkeää näissäkin tapauksissa, Katri Kauppila neuvoo.
– Jos koet itse, että kolariauton viereen on turvallista mennä, niin mene. Jonkun henki voi riippua siitä, Backman rohkaisee.
Tutustu ensiapulaukkuun ennen tositilannetta
Ensiapulaukun saa halvimmillaan alle kympillä. Parhaiten varustellut maksavat 40-50 euroa. Laukku pitäisi löytyä jokaisesta autosta – yhtä hyvin kuin veneestä, mökistä tai kotitaloudesta.
– Laukun sisältöön ja käyttöön kannattaa tutustua ennen kuin oikeasti joutuu sitä käyttämään, Henri Backman vinkkaa.
Esimerkiksi laastarien ja teippien liimapinnat heikkenevät ajan kuluessa, mikäli niitä ei joudu käyttämään. Sidetarpeet onkin hyvä vaihtaa uusiin muutaman vuoden välein ja käyttää laukussa olevat laastarit kodin muiden pikkuvammojen hoitamiseen.
– Liikennevakuutus korvaa kaikki välineet, joita ensiapulaukusta on käytetty kolaripaikoilla, muistuttaa Katri Kauppila.
Julkaistu ensimmäisen kerran Hämeen Sanomissa 15.9.2018