Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Orbán pelaa kaksilla korteilla kun Unkarin valtapuoluetta uhkaa erottaminen EPP:stä

Potkuja vaativat ovat pääministeri Orbánin mielestä “vasemmiston hyödyllisiä idiootteja”

Unkarin vahva mies Viktor Orbán ei pelkää yhteenottoja. “Olen katutaistelija”, sanoi Orban vastikään saksalaisen Welt am Sonntag -lehden haastattelussa.

Yksi näkyvä taistelukenttä on nyt europarlamentin suurin puolueryhmittyvä, Euroopan kansanpuolue (EPP), johon myös Orbánin oma puolue Fidesz kuuluu. Suomesta siihen ovat kuuluneet kokoomus ja kristilliset.

Pääministeri Orbánin puoluetta, kansallismielistä Fidesziä uhkaa erottaminen EPP:stä.

Orbánin valtakaudella Unkari on luisunut aika kauaksi niistä eurooppalaisista arvoista, joita EPP sanoo kunnioittavansa. Orbánin johdolla oikeuslaitos ja opetus on otettu hallituksen tiukkaan valvontaan, sananvapaus supistunut olemattomiin.

Julistekampanja oli liikaa

Viime syksynä suurin osa Euroopan kansanpuolueen mepeistä äänesti päätöslauselman puolesta, jolla aloitettiin selvitys siitä, onko Unkari rikkonut oikeusvaltionperiaatetta.

Orbánin toimia on katseltu pitkään läpi sormien, sillä Fideszin 11 meppiä ovat auttaneet Euroopan kansanpuoluetta pysymään EU-parlamentin suurimpana.

Ärtymys Unkarin valtapuoluetta kohtaan on kuitenkin kasvanut asteittain. Monille eurooppalaisille konservatiiveille mitta tuli täyteen Fideszin julistekampanjan myötä. Isoissa katumainoksissa EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja juutalainen suursijoittaja George Soros hymyilevät rinta rinnan. Julisteen tekstissä sanotaan, että “sinulla on oikeus tietää, mitä Bryssel suunnittelee”.

Kyse on tietenkin EU:n maahanmuuttopolitiikasta, jota vastaan Unkarin hallitus on pysyvästi sotajalalla.

“Hyödyllisiä idiootteja”

Junckerilla on jäsenkirja Luxemburgin kristillissosiaalisesta kansanpuolueesta, joka kuuluu EU-parlamentissa samaiseen puolueryhmittymään kuin Orbánin Fidesz.

Junckerin puolue on yksi niistä 12 puolueesta, jotka vaativat äänestystä Fideszin erottamisesta. Näiden joukossa on myös Suomen kokoomus. Äänestys pannaan pystyyn 20. maaliskuuta. Erottamiseen riittää yksinkertainen enemmistö EPP:n 264 edustajan äänistä.

Viktor Orbánia ei näytä pelottavan se, että hänen puolueelleen näytetään ovea EPP:stä. Hänen mukaansa Fideszin eroa vaativat ovat “vasemmiston hyödyllisiä idiootteja”.

– Voi olla, että meidän paikkamme ei ole EPP:ssä, Orbán sanoi Unkarin yleisradioyhtiön haastattelussa.

Orbán kuitenkin lisäsi, että hänen puolueensa jäisi mielellään EPP:hen. Hänen ehtonaan kuitenkin on, että EPP torjuu johdonmukaisesti maahanmuuton.

Anteeksiantoa ei ole luvassa

EPP:n kärkiehdokas toukokuun EU-vaaleissa, saksalainen Manfred Weber on myös asettanut ehtoja. Hänen mukaansa Fidesz saa jäädä, jos julistekampanja vedetään pois ja Orbán pyytää sitä anteeksi.

Kolmas ehto on, että Unkarin hallitus antaa takeet siitä, että Sorosin perustaman Central European University voi jatkaa toimintaansa Budapestissa. Se on muuttamassa Wieniiin.

Julisteet ilmeisesti vedetään katukuvasta, mutta anteeksipyyntöä ei ole luvassa eikä Soros-yliopiston kohtalokaan näytä hyvältä.

Orbán pohjustaa jo sitä mahdollisuutta, että Fidesz joutuu etsimään uuden poliittisen kodin. Hän on rakentanut oikeistopopulististen puolueiden akselia, johon kuuluisivat Puolan PiS, Italian Lega ja Itävallan FPÖ.