Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bangladesh aikoo asuttaa pienen kaupungin verran pakolaisia saarelle – YK-raportoija pelkää uutta kriisiä

Bangladesh aikoo asuttaa 23 000 rohingyamuslimia syrjäiselle saarelle huhtikuussa.

Elokuusta 2017 lähtien yli 730 000 rohingyaa on paennut Myanmarista eli Burmasta. Muslimivähemmistöön kuuluvat rohingyat joutuivat Myanmarin armeijan vainoamaksi Rakhinen osavaltiossa. Heitä murhattiin ja raiskattiin sekä heidän kyliään poltettiin.

Paenneet rohingyat asuvat nyt maailman suurimmalla pakolaisleirillä Cox’s Bazarissa Bangladeshissa.

Bangladesh toivoo, että joidenkin pakolaisten asuttaminen Bhasan Charin saarelle helpottaisi tilanahtautta rohingyaleireissä. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. YK:n Myanmar-erityisraportoija Yanghee Lee sanoi maanantaina pelkäävänsä, että pakolaisten siirtämisestä voi syntyä uusi kriisi.

Myös jotkin humanitaariset järjestöt ovat arvostelleet siirtosuunnitelmaa, sillä saarelle rantautuvat monet syklonit, eikä saari välttämättä elätä niin monia ihmisiä.

Yanghee Lee kävi Bangladeshin edustalla sijaitsevalla saarella tammikuussa.

– Moni asia pysyy tuntemattomana minulle vierailuni jälkeenkin, etenkin pystyykö saarella todella asumaan, Yanghee Lee sanoi YK:n ihmisoikeusneuvostossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Huonosti suunnitellut siirrot ja siirrot, jotka toteutetaan ilman pakolaisten omaa lupaa, voivat mahdollisesti johtaa uuteen kriisiin.

Myanmar ei päästä Yanghee Leetä vierailemaan maassa.

Yanghee Lee kertoi myös, että ainakin 10 000 ihmistä on paennut kodeistaan Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa sitten marraskuun. Syynä ovat väkivalta ja humanitaarisen avun puute.

Yanghee Lee kehotti YK:n ihmisoikeusneuvostoa, jotta rohingyoita ja muita etnisiä ryhmiä kohtaan Myanmarissa tehdyt väkivallanteot käsiteltäisiin Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa (ICC). Yanghee Lee myös kehotti Myanmaria hyväksymään ICC:n tuomiovallan. Myanmarin suurlähettiläs Kyaw Moe Tun kuitenkin torjui tämän ja sanoi, että Haagissa toimivalla oikeudella “ei ole tuomiovaltaa Myanmariin”.