Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kysely: Yritykset kannattavat yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa

Pienet ja keskisuuret yritykset haluaisivat oppilaitosten tarjoavan aktiivisemmin yhteistyömahdollisuuksia. Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi 501 Elinkeinoelämän keskusliiton jäsenyritystä ympäri maata.

Pienet ja keskisuuret yritykset pitävät ammatillisia oppilaitoksia tärkeimpinä yhteistyökumppaneinaan, selviää Taloustutkimuksen Elinkeinoelämän keskusliitolle teettämässä kyselyssä.

Yli 80 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä on tehnyt yhteistyötä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön on 51 prosenttia yrityksistä, tyytymättömiä tai erittäin tyytymättömiä vain 7 prosenttia.

74 prosenttia yrityksistä kokee, että ammatillisten oppilaitosten tulisi tarjota aktiivisemmin yritysten tarpeisiin räätälöityjä yhteistyömahdollisuuksia.

Oppilaitosten palveluita ei tunneta kovin hyvin. Puolet yrityksistä tuntee huonosti käytännön yhteistyömuodot, kuten oppisopimuksen, uuden koulutussopimuksen tai yrityskohtaiset koulutukset. Vain reilu viidennes tuntee yhteistyömahdollisuudet hyvin.

Nuorten työelämätaidoissa ja opettajien osaamisessa puutteita

29 prosenttia yrityksistä arvioi, ettei ammattiin valmistuneiden osaaminen vastaa yritysten tarpeita. Kyselyn avoimissa vastauksissa kävi ilmi, että nuorten yleisissä työelämätaidoissa on ollut puutteita.

Puutteita on myös opettajien osaamisessa. Vain 23 prosenttia yrityksistä katsoi, että opettajien tuntemus yritysten arjesta ja osaamistarpeista on hyvä.

Taloustutkimuksen kyselytutkimus tehtiin tammi–helmikuussa 2019 haastattelemalla 501 pientä ja keskisuurta yritystä puhelimitse. Yritykset ovat EK:n jäsenyrityksiä eri toimialoilta ja eri puolilta maata.