Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verkkouutiset: Kokoomuksen sote-malli pohjaa kaupunkeihin ja kuntiin – valinnanvapautta voidaan lisätä palvelusetelein

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen pitää ensi vaalikaudella pohjata kuntapohjaiseen järjestelmään. Vielä viikko sitten kokoomus kannatti maakuntamallia.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo siirtäisi sosiaali- ja terveydenhuollon vastuuta kaupungeille ja kunnille.

– Edistämme vahvempien järjestäjien muodostumista vapaaehtoiselta pohjalta. Kuntaliitokset eivät ole ensisijainen tavoite, vaan vahvojen sote-järjestäjien syntyminen, Orpo sanoi Verkkouutisten haastattelussa.

Hänen mukaansa ei ole tarpeen yrittää saada soten yhteyteen hallinnollista uudistusta, vaan pelkkä sote-palvelujen kehittäminen riittäisi.

Käännös maakuntamallista

Orpo ei halua uutta hallintoa, kuten maakuntahallintoa, vaan palveluja ihmisille. Kyseessä on poliittinen täyskäännös, sillä vielä viikko sitten kokoomuksen puheenjohtaja ainakin virallisesti kannatti Juha Sipilän (kesk.) hallituksen maakuntamallia.

– Näyttää siltä, että tämänkaltaisten jättiuudistusten tekeminen on lähes mahdotonta. Mitä jos keskityttäisiin puhtaasti sosiaali- ja terveyspalveluihin, Orpo sanoi.

Kokoomus kavahtaa varsinkin ajatusta maakuntaverosta, joka nostaisi Orpon mukaan vääjäämättä suomalaisten kokonaisveroastetta.

Palvelusetelillä valinnanvapautta

Kokoomuksen sote-mallissa kaikenlaisilla toimijoilla pitää olla mahdollisuus päästä terveysmarkkinoille, ei vain suuryrityksillä. Mukana olisivat yksityisten yritysten lisäksi järjestöt ja yhdistykset.

Kokoomuksen mukaan terve kilpailu jalostaa kaikkien sosiaali- ja terveysalan toimijoiden palveluita.

Ihmisten valinnanvapautta voidaan parantaa lisäämällä palveluseteleiden käyttöä huomattavasti nykyisestä. Palveluja on Orpon mukaan kehitettävä potilaiden näkökulmasta. Valinnanvapaudella he voivat vaikuttaa hoitoonsa.

Kokoomus lupaa julkaista tarkat sote-linjaukset 20. maaliskuuta.