Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiistellyn tekijänoikeusdirektiivin yllättävä seuraus – Google kielsi vaalimainonnan ilman erityisluvan myöntämistä

Vuosikymmeniä vanhat tekijänoikeussäännöt menivät EU-parlamentissa uusiksi kiivaan väännön jälkeen.

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina uudet tekijänoikeussäännöt. Direktiivi hyväksyttiin parlamentissa äänin 348–274.

Direktiiviehdotus hyväksyttiin nyt lopullisesti, mutta sitä edelsi ankara kiistely.

Useat teknologiayritykset ja internet-aktiviit ovat vastustaneet direktiiviä, jota ne pitävät ilmaisunvapautta rajoittavana. Direktiivin sorvaajien mukaan uudet säännöt turvaavat luovan alan toimijoiden ja uutiskustantajien asemaa.

Sääntöuudistuksen myötä Googlen ja muiden verkon alustojen tulee allekirjoittaa lisenssisopimukset sisällöstä, jota ne jakavat alustoillaan.

Tekstinkatkelmia saa edelleen jakaa, mutta esimerkiksi Facebookissa jaetun tekstipätkän pitää olla erittäin lyhyt.

Tekijänoikeuksin suojattuja töitä voi edelleen ladata verkkoalustoille esimerkiksi lainaamista, kritiikkiä, arviointia, karikatyyriä, parodiaa tai pastissia varten.

Meemit ja GIF-tiedostot sallittu

Direktiivi ei koske verkossa ja sosiaalisessa mediassa käytettyjä meemejä ja GIF-tiedostoja.

Tämän lisäksi esimerkiksi Googlen, YouTuben, Facebookin, Instagramin ja muiden verkkoalustojen tulee asentaa suodattimia, jotka estävät käyttäjiä lataamasta tekijänoikeuksin suojeltua sisältöä.

Tarkkaa tietoa siitä, millaisia nämä suodattimet ovat, ei ole.

Vaatimukset start-up -yrityksille ovat kevyemmät kuin vakiintuneemmille yrityksille.

Google ja muut verkkoyhtiöt pettyneitä

Google ilmaisi harmistustaan äänestyksen jälkeen. Yrityksen edustaja sanoi, että direktiivi vaikeuttaa ”Euroopan luovaa ja digitaalista taloutta”.

Samoilla linjoilla oli myös Euroopan kuluttajaliitto BEUC. – Kuluttajat joutuvat kärsimään tämän päätösten seuraukset. Heidän huolensa on ilmaistu äänekkäästi ja selkeästi, mutta MEPit päättivät jättää ne huomioimatta, liiton johtaja Monique Goyens sanoi.

Äänestystulokseen äärimmäisen pettynyt oli myös Firefox-selaimen tehnyt Mozilla.

Mozillan mukaan päätös jarruttaa mahdollisuutta kehitellä uutta ja jakaa sisältöä ympäri maailman. – He ovat luovuttaneet vallan takaisin suurille yhdysvaltalaisten omistamille levy- ja elokuvayhtiöille sekä teknologiajäteille, sanoi EU-vastaava Raegan MacDonald .

Parantaa sisältöä luovien asemaa

Saksan piraattipuolueen europarlamentaarikko Julia Reda kertoi pitävänsä uudistuksia uhkana vapaana internetille.

– Algoritmit eivät osaa erottaa tekijänoikeusrikkomuksia ja täysin laillista sisällön uudelleenkäyttöä esimerkiksi parodiaan, Reda sanoi. Direktiivimuutoksesta vastannut Axel Voss tyrmäsi kritiikin.

– Olemme sopineet uusista säännöistä, jotka tekevät täysin päinvastaista, Voss sanoi. EU:n digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari, komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip sanoi, että uudistuksilla parannetaan toimittajien, muusikoiden ja muiden luovien alojen sisältöä tuottavien asemaa suhteessa suuriin verkkoalustoihin.

Tekijänoikeuslainsäädäntöä on puitu parlamentissa vuodesta 2016 lähtien.

Google kielsi eduskuntavaalimainokset

Direktiivimuutos aiheutti nopeasti yllättävän linjauksen, kun Google esti poliittisen mainonnan Suomessa ja muualla EU:ssa ilman erikseen haettavaa sertifikaattia. EU-vaaleihin sorvattu linjaus vaikuttaa yllättäen myös Suomen eduskuntavaaleihin. Asiasta kertoneen Ilta-Sanomien mukaan internet-yhtiö Google yllätti kokoomuksen kansanedustajan Jukka Kopran estämällä hänen eduskuntavaalimainoksensa.

Kopran mukaan Google kertoi kampanjan olevan tulkittu poliittiseksi mainonnaksi, jonka Google on estänyt 21. maaliskuuta alkaen.

Google kommentoi asiaa Ilta-Sanomat Digitodaylle, että poliittinen mainonta on estetty ennen mainostajan todentamista eli sertifikaatin saamista Googlelta. Yhtiön mukaan eston ei pitäisi olla yllätys, sillä asiasta on tiedotettu.

Google kertoi uusista toimistaan muun muassa tammikuisessa blogikirjoituksessaan, ja päivämäärä 21. maaliskuuta on mainittu Googlen tukiartikkelissa.

Sertifikaatin hakeminen tapahtuu verkkosivun kautta. Googlen mukaan ”EU:ssa vaalimainoksiksi lasketaan mainokset, joissa mainostetaan Euroopan parlamenttiin liittyvää poliittista puoluetta, nykyistä vaaleilla valittua EU-parlamentin virkamiestä tai EU:n parlamenttivaaliehdokasta”.