Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maltan armeija valtasi pakolaisten hallinnassa olleen tankkerin

Maltan armeijan sotilaat tekivät torstaiaamuna rynnäkön ja ottivat hallintaansa pienen öljytankkeriin, jonka afrikkalaispakolaiset olivat vallanneet.

Tankkeri ohjattiin Maltan pääkaupungin Vallettan satamaan.

Elhiblu 1 -niminen rahtialus oli poiminut tiistaina 108 pakolaista Libyan rannikkovesiltä. Pakolaiset valtasivat aluksen, kun kävi selväksi, että heidät aiottiin palauttaa Libyaan.

Tankkeri on rekisteröity Turkkiin. Se oli hakemassa öljylastia Libyasta, kun se havaitsi merihätään joutuneet pakolaiset.

Pakolaiset määräsivät laivan kapteenia purjehtimaan kohti Eurooppaa, joko Maltalle tai Italian Lampedusaan.

Käsiraudoissa vankilaan

Kapteeni oli Välimeren ylityksen aikana yhteydessä Maltan merivoimiin. Kun alus saapui Maltan aluevesille, Maltan armeijan erikoisyksikkö valtasi aluksen. Operaatiota tukivat kolme sota-alusta ja helikopteri.

Maltan armeija ei kertonut, oliko se joutunut käyttämään voimaan tankkerin haltuunotossa. Pakolaiset vietiin kuitenkin Reutersin mukaan käsiraudoissa vankilaan. Italian sisäministeri Matteo Salvini sanoi keskiviikkona, että Italia ei avaa satamiaan “rikollisille”, jotka ovat syyllistyneet merirosvoukseen.

Italian kahden populistipuolueen hallitus on ottanut tiukan linjan pakolaislaivoihin. Useita aluksia on hätistelty pois Italian satamien läheisyydestä.

EU lopettelee partiointiaan

Maltan välikohtaus sattui samaan aikaan, kun EU on lopettelemassa Välimeren partiointiaan. EU:n mukaan operaatio Sophia lopetetaan Italian pyynnöstä.

Operaatio Sophia aloitettiin neljä vuotta sitten. Sen tavoitteena oli tehdä ihmissalakuljettajien työ hankalaksi ja pelastaa meren armoille joutuneita pakolaisia. Kymmeniätuhansia on pelastettu.

Oikeistopopulistisen Lega-puolueen johtaja Salvini on syyttänyt operaatiota siitä, että sen kautta Italian rannikoille tuodaan kaiken aikaa lisää pakolaisia.

Todellisuudessa Välimeren ylittäjien määrä on pudonnut selvästi parin viime vuoden aikana. Tärkeä syy siihen on arvostelua herättänyt sopimus, jonka EU teki Libyan kanssa.