Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma: Hallituksen ero ei näytä pelastavan keskustaa, perussuomalaiset kiilasi jo ohitse

Sdp:n etumatka kokoomukseen kaventui, mutta on yhä turvalliselta tuntuvat neljä prosenttiyksikköä.

Keskustalaiset viestittivät hallituksen eron jälkeen, että tunnelma puolueen kentällä on nyt kovassa nousussa ja vaalityöhön käydään innolla.

Ylen perjantaina julkaisema puoluekannatusmittaus onkin puolueelle selvä pettymys. Keskustan kannatus piristyi vain 0,3 prosenttiyksikköä 14,4 prosenttiin. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yllättävä veto hajottaa hallitus sote- ja maakuntauudistuksen kaaduttua ei siten näytä tepsineen, vaikka hallituksen eron jälkeisellä viikolla keskustan kannatus värähtikin ylöspäin.

Sen jälkeen vauhti hiipui, kun arvostelu Sipilän yllätysratkaisua kohtaan lisääntyi ja siitä alettiin puhua enemmän silmänkääntötemppuna kuin minään suoraselkäisenä vastuunkantamisena.

Keskusta putosi kannatusmittauksessa neljänneksi, kun edelle kiilasi viime kuukaudet vahvassa nousussa ollut perussuomalaiset. Se jätti 15,1 prosentin kannatuksella taakseen myös vihreät. Näin hyvää tulosta perussuomalaiset ei ole kannatusmittauksissa saanut vielä koskaan aiemmin Jussi Halla-ahon puheenjohtajakaudella.

Perussuomalaiset ovat saaneet takaisin kadonneita kannattajiaan, joten kolmas jytky runsaan kahden viikon päästä järjestettävissä eduskuntavaaleissa näyttää täysin mahdolliselta.

Sdp laskussa

Sdp:n etumatka kokoomukseen kaventui mittauksessa hieman, sillä sdp menetti kannatustaan kokoomusta enemmän. Sdp:tä kannatti nyt 20,1 prosenttia ja kokoomusta 15,8 prosenttia.

Kärkikaksikon välinen ero on yhä runsaat 4 prosenttiyksikköä. Se on aika paljon, sillä eduskuntavaalit ovat jo runsaan kahden viikon kuluttua. Kokoomus ei ole toipunut siitä kannatuspudotuksesta, jonka puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) takeltelu hoitajamitoituksesta puhuttaessa helmikuussa puolueelle aiheutti. Vaikka sdp:n kannatus laski runsaan prosenttiyksikön, kannatusmittaus lienee kuitenkin helpotus puolueen puheenjohtajalle Antti Rinteelle .

Romahdusta ei tullut, vaikka Rinne onkin takellellut muun muassa lihaverosta käydyssä keskustelussa. Viimeisin mittausviikko olikin yllättäen sdp:lle parhain. Vihreiden kannatus pakitti 13,0 prosenttiin mutta on silti selvästi enemmän kuin viime eduskuntavaaleissa. Vaikka Pekka Haavisto on ollut kyselyissä suosituin pääministeriehdokas, puheenjohtajavaihdoksen tuoma nousuputki näyttää päättyneen.

Vasemmistoliiton kannatus on lähes prosenttiyksikön nousussa ja hätyyttelee jo 10 prosenttia.

Sinisille kannatusmittaus synkkää luettavaa, kun kannatus mataa 0,9 prosentissa.

Kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja vihreät mahtuvat kannatusmittauksessa 3 prosenttiyksikön sisään. Sen ennustetaan tietävän vaikeita hallitusneuvotteluja.

Ellei kahden viikon aikana ennen varsinaista vaalipäivää tapahdu ihmeitä, hallitusneuvotteluja ryhtyy käymään sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.