Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rutto leviää jättivaltiossa – sianlihan hinnan huima nousu Kiinassa näkyy myös suomalaisviejien kukkarossa

Sianlihan tuontihinnat ovat nousseet huimasti Kiinassa viime viikkojen aikana, ja tuota kautta saamme tuotteistamme korkeampaa hintaa. Näin toteaa HKScanin viennistä vastaava johtaja Jukka Nikkinen .

Nikkisen mukaan hintojen nousu on myös mahdollistanut laajemman tuotevalikoiman myymisen.

– Se on kokonaan uutta kauppaa. Ensimmäisen vuoden aikana toimitamme kolme miljoonaa kiloa ja tavoite on kolminkertaistaa myynti kolmessa vuodessa. Tuolla radalla olemme, Zhengzhousta Keski- Kiinasta tavoitettu Nikkinen kertoo. Elintarvikeyhtiö Atrian lihaliiketoiminnasta vastaavan johtajan Markku Hirvijärven mukaan Atrian sianlihan vienti Kiinaan kasvaa tänä vuonna viime vuoden viidestä miljoonasta kilosta.

– Kysyntä on kasvanut ja hinta noussut erityisesti niillä ruhon osilla, jotka ovat kiinalaisten suosiossa. Tällaisia ovat esimerkiksi potkat ja poskilihat, kun taas jauhelihassa ja kinkuissa nousu ei näy vielä samalla lailla, hän toteaa.

Atria sai sianlihan vientiluvan Kiinaan vuonna 2017. HKScan käynnisti oman sianlihavientinsä Kiinaan viime vuonna.

Lue myös: Vienti Kiinaan vetää, mutta ei yksin pelasta HKScania (Forssanlehti.fi)

Rutto riivaa jättivaltiossa

Hinnannousun taustalla on muun muassa afrikkalaisen sikaruton eli ASF:n raju leviäminen Kiinassa.

ASF on viime vuoden elokuun jälkeen puhjennut lähes sadalla tilalla ympäri Kiinan. Se on levinnyt nopeammin kuin missään muussa maassa.

Tammikuussa uutisoitiin tautia todetun 73 000 sian suurtilalla Suihuan kaupungissa Heilongjiangin provinssin koillisosassa.

Markku Hirvijärven mukaan tilanne vaihtelee paljon Kiinan provinssien välillä.

– Elävää sikaa ei voi tautivaaran vuoksi enää kuljettaa provinssista toiseen, hän toteaa.

Hirvijärvi arvioi myös varastojen pienenemisen nostavan sianlihan hintaa.

Myös toiset ovat apajilla

Jukka Nikkinen kertoo HKScanin ottavan nyt täyden hyödyn irti korkeista markkinahinnoista. Samalla hän tähdentää pitkäjänteisyyttä.

– Meille on tärkeää pitkäjänteinen markkina-aseman kehittäminen HKScanin viemille rypsiporsaalle ja viljapossulle. Haluamme pärjätä hyvin sekä huippusuhdanteissa että matalan hinnan aikoina.

Nikkisen mukaan tämänhetkinen poikkeuksellisen hyvä tilanne voi tasaantua, jos esimerkiksi Yhdysvallat ja Kiina löytävät toisensa ja maat sopivat isoista sianlihatoimituksista Yhdysvalloista Kiinaan.

Atrian Hirvijärvi muistuttaa, että myös suuret eurooppalaiset tuottajamaat Saksa, Tanska ja Espanja rynnivät nyt Kiinan markkinoille.

– Hinnannoususta huolimatta meidän ei kannata tehdä Suomesta vielä kokoruhojen kauppaa.

Vaikka vienti nyt vetääkin, possua riittää Hirvijärven mukaan kotimaahankin.

– Yhteensä noin 160–170 miljoonan kilon suomalaisesta sianlihan kokonaistuotannosta nuo Kiinaan menevät miljoonat ovat vielä pieni prosenttiosuus.